Ucraina a început să își dezvolte constant programul de rachete după invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022. La sfârșitul lunii iulie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că programul are o „dinamică bună”.
Apoi, în august, a anunțat că Ucraina a efectuat cu succes un test al primei sale rachete balistice de producție internă.
Trebuie să precizăm că Ucraina este o țară dezvoltată, industrializată, cu o istorie bogată în producția de avioane, precum și în producția de rachete și motoare. Recent, Zelenski a vorbit despre trei noi proiecte în domeniul rachetelor, iar Palianîția este doar una dintre ele.
Inginerii ucraineni au reușit deja înainte să combine o dronă cu o rachetă. În decembrie 2022, Ucraina a folosit drone de recunoaștere sovietice Tu-141 Strizh modificate pentru a ataca baza aeriană rusă Engels, aflată la 600 de kilometri de frontiera ucraineană, unde erau staţionate bombardiere strategice.
Ucraina a transformat, de asemenea, rachete de apărare aeriană S-200 și rachete de croazieră subsonice anti-navă Neptune pentru lovituri asupra țintelor terestre. În plus, armata ucraineană a dezvoltat o întreagă linie de drone kamikaze a căror rază de acțiune pare să depășească 2 000 de kilometri (1 242 de mile).”
Potrivit lui Umerov, 4 miliarde de dolari au fost deja investite în dezvoltarea industriei ucrainene.
„Anul viitor intenționăm să creștem finanțarea. Prioritatea noastră este să dezvoltăm drone și arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete balistice”, a adăugat ministrul.
Vorbind la Forumul internațional al industriei de apărare din Ucraina, Umerov a spus că Kievul dorește, de asemenea, să dezvăluie mai multe detalii despre un program ucrainean major de rachete, dar mai spre sfârşitul acestui an sau în 2025, a relatat Interfax-Ucraina.
În plus, Ministerul ucrainean al Apărării își propune să atragă parteneri străini pentru a crea societăți mixte pentru dezvoltarea industriei de apărare.
„O parte importantă a acestei cooperări este semnarea de contracte pe termen lung pentru producția, furnizarea și întreținerea armelor, pentru a se asigura că armata ucraineană este aprovizionată pe termen lung”, se arată într-o declarație a ministerului.
Armele cu rază lungă de acțiune de producție internă sunt de o importanță cheie pentru strategia de apărare a Ucrainei, deoarece partenerii occidentali refuză să permită forţelor ucrainene să lovească teritoriul Rusiei cu rachete de fabricație occidentală.
În ciuda apelului lui Zelenski către Washington în timpul recentei sale vizite la Casa Albă, SUA nu și-au modificat încă politica privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune de către ucraineni.
Tot ce știm despre noua ''dronă-rachetă'' ucraineană Palianytsia
Primele imagini cu Palianytsia au fost prezentate într-un material video pe care președintele Volodimir Zelenski l-a postat pe X la 25 august, în urma anunțului său din ziua precedentă privind prima utilizare cu succes în luptă a noii arme.
„Astăzi a avut loc prima utilizare în luptă, cu succes, a noii noastre arme. O clasă complet nouă de armă - racheta-dronă ucraineană Palianîția”, a spus el.
„Aceasta este noua noastră metodă de represalii împotriva agresorului. Inamicul a fost lovit”.
Palianîția a fost descrisă ca o rachetă-dronă, dar expertul în apărare Andrii Kharuk a declarat pentru Kyiv Independent că este în esență o rachetă de croazieră ușoară.
„Este o rachetă de croazieră, o rachetă de croazieră obișnuită, clasică, deoarece o rachetă de croazieră este un vehicul aerian fără pilot (UAV) cu o rachetă sau, în acest caz, un motor turbojet”, a declarat Kharuk.
„Potrivit a ceea ce putem vedea din imaginile prezentate, Palianîția este o rachetă relativ mică. Încărcătura sa explozivă este de aproximativ câteva zeci de kilograme, nu de 400 de kilograme, așa cum găsiți la rachetele de croazieră de dimensiuni mari.”
Însă Federico Borsari, la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), a declarat că Palianîția ar trebui de fapt definită ca o dronă de atac de mare viteză.
„De obicei, rachetele zboară la o viteză mai mare în comparație cu ceea ce știm despre Palianîția”, a spus el, adăugând că ar numi-o «o dronă de atac unidirecțională cu unele caracteristici de rachetă».
Dacă Ucraina poate produce Palianîția în cantități industriale, Rusia va fi obligată să își revizuiască întregul sistem de apărare aeriană.
Capacitatea Ucrainei de a lovi aerodromurile rusești va determina, probabil, comandamentul aerospațial al Rusiei să își mute mai în interiorul teritoriului bombardierele Su-34, pe care le utilizează pentru a lansa bombe ghidate asupra orașelor și obiectivelor militare ucrainene.
Odată ce aceste avioane vor fi mutate mult mai departe de frontieră, ele nu vor mai putea efectua la fel de multe ieșiri ca în prezent, deoarece nevoia de combustibil suplimentar le va reduce capacitatea de a transporta bombe. Mai mult, Palianîția ar putea neutraliza practic amenințarea elicopterelor de atac rusești, care pur și simplu nu vor putea ajunge în zona liniei frontului de pe aerodromuri îndepărtate. Toate acestea ar face ca atacurile Ucrainei asupra infrastructurii energetice și facilităților militare ale Rusiei să fie și mai eficiente.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News