Potrivit lui Korostelov, industria ucraineană este în prezent capabilă să producă anual tehnică pentru trei divizioane de rachete RK-360MT “Neptun”.
„În plus, am ajuns deja la cooperarea și interacțiunea de producție. A fost necesar să se înființeze anumite facilități pentru această producție. Acum intrăm de fapt în procesul de producție în serie, și după această fază producția noastră poate crește”, a declarat optimist directorul companiei.
“Luch” intenționează să livreze ministerului apărării primul divizion operațional în trimestrul întâi al anului 2022. Korostelovi a dat asigurări că toate lucrările sunt în conformitate cu graficul stabilit, chiar în aceasta perioadă una dintre unitățile Forțelor Navale având planificate lansări-test cu sistemul instalat pe vehicule KrAZ.
Contractul pentru producerea echipamentelor destinate primului divizion a fost semnat de către Ministerul Apărării din Ucraina la sfârșitul anului 2020, iar în ianuarie 2021 au apărut informațiile privind înființarea primului divizion de rachete care urmează să fie echipat cu sistemul Neptun. Odată cu înființarea noii unități, comandantul Forțelor Navale din Ucraina, contraamiralul Oleksei Neijpapa, a declarat că aceasta va primi în cursul anului primul complex de rachete “Neptun”, însă termenele de livrare au fost amânate.
Directorul companiei “Luch” a reamintit că în prezent sunt în derulare negocieri pentru comenzi externe cu patru țări, una dintre acestea fiind Indonezia.
Comentariul autorului: Producătorul intenționează ca sistemul “Neptun” de rachete de croazieră antinavă să poată fi montat inclusiv pe platforme: navale și aeriene. Racheta (R-360) are raza de acțiune dată de producător de maximum 280 km și dimensiunile de 5.300 × 600 × 600 mm (foarte probabil sunt dimensiunile tuburilor de transport și lansare, cele ale rachetei propriu-zise fiind puțin mai mici).
R-360 se bazează pe designul rachetei antinavă sovietice Kh-35 (X-35, lungime 4,4 m, raza de acțiune 130 km), însă constructorii ucraineni subliniază că au îmbunătățit substanțial raza de acțiune și electronica acesteia.
Un divizion de rachete “Neptun” include trei baterii cu câte două unități de lansare, fiecare unitate fiind dotată cu patru rachete R-360. Astfel, o salvă de rachete a divizionului poate consta în lansarea a 24 de rachete, cu un interval de timp între două focuri de pe aceeași unitate de lansare de 3-5 secunde.
Unitatea de luptă a divizionului este stabilită la 72 de rachete dintre care 24 sunt deja instalate pe unitățile de lansare (USPU-360), 24 se află în mașina de transport și încărcare (TZM-360), iar ultimele 24 în mașina de transport (TM-360).
După achiziționarea dronelor turcești Bayraktar TB2, specialiștii ucraineni vor să se folosească de calitățile acestora inclusiv pentru marcarea țintelor navale împotriva cărora sunt lansate rachetele de croazieră R-360 și pentru stabilirea efectului la țintă al acestora.
Armata ucraineană a notificat lansări de rachete în perioada 13-17 decembrie, în poligonul de coastă Alibey (satul Tuzla, districtul Tătărbunari din Regiunea Odesa) în care efectuează de regulă testele de stat cu rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News