În prezent, sunt în curs negocieri cu reprezentanți ai Administrației regionale Transcarpatia și ai Consiliului municipal al orașului Ujgorod cu privire la amplasarea unității. Sunt studiate, de asemenea, aspectele privind sprijinul logistic și dezvoltarea infrastructurii, pentru locația viitoare a batalionului, potrivit comunicatului oficial al GNU.
Potrivit comandantului GNU, general-colonel Mikola Balan, crearea unei unități independente în Ujgorod se datorează caracteristicilor geografice ale regiunii și multitudinii de sarcini privind aplicarea legii, atribuite GNU și poliției.
„Regiunea transcarpatică se învecinează cu patru țări (n. red. România, Ungaria, Slovacia și Polonia). Aici, împreună cu Poliția Națională, îndeplinim o serie de sarcini pentru a face populația din această regiune să se simtă în siguranță. Prin urmare, noua unitate a Gărzii Naționale va sprijini doar batalionul existent în Ujgorod al Brigăzii 2 (n.red. Brigada are comanda la Lvov) a GNU și poliția locală, deoarece siguranța cetățenilor rămâne prioritatea noastră", a declarat generalul Balan.
Unitatea nou creată va fi însărcinată cu protejarea ordinii publice în orașele și localitățile din regiunea Transcarpatia, în special în cele din zona de frontieră.
Comentariul autorului: Garda Națională a Ucrainei este o formațiune militară, care face parte din Ministerul Afacerilor Interne. Îndeplinește sarcini privind siguranța publică, iar în cooperare cu alte agenții de aplicare a legii participă la asigurarea securității de stat și a protecției frontierei, inclusiv în activități antiteroriste și împotriva grupurilor paramilitare ilegale și organizațiilor criminale.
GNU este structurată în cinci comandamente regionale – vest, sud, est, nord și centru, cu statele majore la Lvov, Odessa, Harkov, Kiev și Dnipro.
Regiunea Transcarpatia are o istorie complicată. Din secolul X și până la finalul primului război mondial a aparținut Ungariei, respectiv Imperiului austro-ungar. În perioada 1918 – 1919 a aparținut pe rând Republicii Naționale Ucrainene de Vest, României (doar zonele estice ale regiunii locuite în special de etnici români) și Republicii Sovietice Ungare. Într-un final, după conferința de pace de la Paris din 1919 a fost dată Cehoslovaciei. În 1938, partea sudică a regiunii fost dată Ungariei prin Primul Tratat de la Viena din 2 noiembrie. În martie 1939, și restul regiunii a fost anexat de Ungaria. În octombrie 1944, Transcarpatia a fost ocupată de Armata Roșie și a intrat în componența Uniunii Sovietice până în 1991, an în care URSS s-a destrămat, iar regiunea a rămas în componența Ucrainei.
Potrivit recensământului din 2001, populația este formată din 80,5% ucraineni, 12,1% unguri, 2,6% români, 2,5% ruși, 1,1% romi, 0,5% slovaci, 0,3% germani.
În prezent, între Ucraina și Ungaria există tensiuni cu privire etncii maghiari din Transcarpatia, cele două țări acuzându-se reciproc de comportamente exagerate. Ucraina susține că Ungaria se amestecă prea mult în problemele regionale, iar Budapesta consideră că populația maghiară din Transcarpatia este discriminată în anumite aspecte privind limba și cultura. Budapesta a ajuns chiar, să amenințe Kievul cu blocarea proceselor de integrare în NATO și UE.
Prin înființarea acestei noi unități militare în regiune, Ucraina mizează pe creșterea nivelului de securitate, dar efectul s-ar putea să fie opus datorită percepției de amenințare create, de regulă, de o prezență intensificată a forțelor de ordine.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News