Expertul militar Oleksandr Kovalenko a comentat imaginile apărute în trecut cu un tanc ucrainean modificat, ce are acum un compartiment „cargo” (care permite transportul a opt militari), și care vine protejat cu o cantitate mare de protecție dinamică. Tancul a fost văzut anterior în Bahmut, relatează publicația Defence-ua.
„Are chiar și un nume – BTR-T (similar cu modelul rusesc de IFV, construit pe platforma tancului T-55 n.r.). Pentru mine rămâne încă un mister de ce nu au optat pentru o structură în formă de pană, cu protecție dinamică în partea frontală" .
În același timp, expertul a remarcat că reconversia unui tanc mai vechi este bună ca soluție rapidă, dar în viitor merită implementat un proiect de sine-stătător pentru producția de echipamente cu o astfel de funcționalitate.
”În URSS și, după prăbușirea acesteia, în Ucraina și Rusia, au fost luate în considerare proiecte, unele foarte bune, pentru crearea de vehicule blindate puternic de transport de trupe și vehicule de luptă de infanterie, dar practic niciunul dintre ele nu a intrat în serie. Putem vedea consecințele acestui lucru chiar acum”, remarcă expertul.
Armata ucraineană a modificat tancul T-64, probabil, după ce acesta a suferit avarii la turelă
Vorbind despre avantajele unui astfel de tanc hibrid, expertul a remarcat că această variantă a T-64 permite armatei ucrainene să utilizeze în continuare tancurile care au turela deteriorată, transformându-le în vehicul de transport al trupelor în zonele de luptă.
În BTR-T, proiectat de ucraineni, armamentul este limitat doar la o mitralieră, deoarece vehiculul are ca sarcină principală transportul trupelor sub focul inamic cu o protecție mult mai ridicată decât în cazul vehiculelor clasice de luptă de infanterie sau transportoarelor blindate de trupe.
Tancul T-64, cel care constituie șasiul ”hibridului” BTR-T, este principalul tanc de luptă al Forțelor Armate ucrainene, dezvoltat și produs la Uzina din Harkov și intrat în funcțiune în timpul Războiului Rece, în 1966.
Tancul a fost un pas uriaș înainte în comparație cu modelele de atunci T-55 și T-62, T-64 fiind echipat cu armura reactivă Kontakt-1, care acoperă zonele deosebit de vulnerabile ale tancului. Modernizarea comparativ cu modelele anterioare include un motor diesel mai puternic și încărcare automată.
Tunul cu țeava lisă de 125 mm este acum standard pe toate tancurile de concepție sovietică, dar T-64 a fost primul tanc care a primit un astfel de armament. De asemenea, poate integra racheta ghidată antitanc AT-8 Songster. AT-8 poartă un focos antitanc capabil să pătrundă prin cel puțin 600 mm de blindaj și să lovească vehicule blindate aflate la o distanță de maxim 4 km.
Vehicul de luptă al infanteriei ”Namer”, construit pe șasiul tancului principal de luptă Merkava / Foto: MathKnight și Zachi Evenor, flickr.
Publicația ucraineană remarcă faptul că Israelul a recurs la o soluție asemănătoare și a folosit șasiul tancurilor sale Merkava Mk IV ca bază pentru vehicul de luptă al infanteriei Namer, care are montată doar o mitralieră de 12,7 mm.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News