Ucraina îndeamnă Rusia să accepte o "pace justă" în mijlocul incursiunii din regiunea Kursk: Este de departe cea mai mare acțiune transfrontalieră de la invazie

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ucraina a declarat marți că nu va păstra teritoriul rusesc capturat în incursiunea sa transfrontalieră surpriză și s-a oferit să oprească raidurile dacă Moscova acceptă o "pace justă". Forțele Armate Ucrainene au pătruns marțea trecută în regiunea rusă Kursk, cucerind peste două duzini de așezări în cel mai mare atac al unei armate străine pe teritoriul Rusiei de la al Doilea Război Mondial.

Peste 120 000 de persoane au părăsit zona, iar șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrsky, a declarat luni că trupele sale controlează aproximativ 1 000 de kilometri pătrați din teritoriul rus. O analiză AFP a datelor furnizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a indicat că trupele ucrainene au avansat luni pe o suprafață de cel puțin 800 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc (308 mile pătrate).

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Georgi Tikhi, a declarat marți că Kievul nu este interesat de "preluarea" teritoriului rus și a apărat acțiunile Ucrainei ca fiind "absolut legitime".

,,Cu cât Rusia acceptă mai repede să restabilească o pace justă... cu atât mai repede raidurile forțelor armate ucrainene în Rusia vor înceta", a declarat oficialul ucrainean.

Ucraina a declarat, de asemenea, că impune restricții de circulație în regiunea Sumy de-a lungul frontierei din cauza unei "creșteri a intensității ostilităților" și a activităților de "sabotaj".

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că a "dejucat" noi atacuri ucrainene la Kursk ale "grupurilor mobile inamice în vehicule blindate pentru a pătrunde adânc pe teritoriul rus".

De la lansarea invaziei sale în februarie 2022, Rusia a cucerit teritorii în sudul și estul Ucrainei și a lovit intens cu rachete orașele ucrainene. Ucraina s-a trezit fără oameni și fără arme și a avut dificultăți, după unele succese inițiale, în respingerea forțelor ruse în cursul anului 2022.

Ofensiva actuală în regiunea Kursk, care a surprins Rusia cu garda jos, este de departe cea mai mare acțiune transfrontalieră de la invazie. Pe partea ucraineană a unui punct de trecere a frontierei în regiunea Kursk, reporterii AFP au văzut fortificații de beton răsturnate și ruine ale clădirilor forţelor ruse securitate și ale oficiului vamal rus, dezvăluind intensitatea luptelor care au cuprins zona.

Pe drum, aproximativ 10 bărbați legați la ochi și îmbrăcați în uniforme militare rusești erau conduși într-un vehicul militar departe de punctul de trecere a frontierei în direcția orașului Sumy.

,,Nu au protejat frontiera", a declarat pentru AFP, în regiunea Sumy, un militar ucrainean care a luat parte la ofensivă și care s-a identificat drept Ruzhyk.

,,Aveau doar mine antipersonal împrăștiate în jurul copacilor de pe marginea drumului și câteva mine pe care au reușit să le arunce rapid de-a lungul autostrăzilor", a spus el.

Un alt militar a declarat că unitatea sa de geniști militari a intrat pentru a îndepărta minele înainte de intrarea tancurilor ucrainene."Dar când băieții noștri au intrat, rușii au fugit. Nu au avut timp să apese detonarele".

Un șef de grupă în vârstă de 27 de ani, care s-a identificat ca Faraon, a fost crud, dar direct în descrierea luptelor din Kursk.

,,Am văzut o mulțime de morți în primele zile. A fost terifiant la început, dar apoi ne-am obișnuit cu asta", a declarat el pentru AFP.

,,Au fost mulți morți", a repetat el, aflat lângă un drum forestier care duce spre frontieră, fără să ofere mai multe detalii.

 

Putin a promis o respingere a trupelor ucrainene

 

Putin a declarat luni, la o întâlnire televizată cu oficiali, că "unul dintre obiectivele evidente ale inamicului este să semene discordie" și "să distrugă unitatea și coeziunea societății ruse". Liderul de la Moscova a mai spus că Ucraina dorește să își "îmbunătățească poziția de negociere" pentru orice discuții viitoare cu Moscova.

Guvernatorul regiunii, Alexei Smirnov, a declarat în cadrul aceleiași reuniuni că forțele ucrainene au pătruns cel puțin 12 kilometri în regiune și că noul front are acum o lățime de 40 de kilometri.

Rusia recunoscuse anterior că forțele ucrainene pătrunseseră pe alocuri până la 30 de kilometri în teritoriul rus.

La sfârșitul săptămânii, un oficial ucrainean din domeniul securității a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că Ucraina a căutat "să extindă pozițiile inamicului, să provoace pierderi maxime și să destabilizeze situația în Rusia, care nu este în măsură să își protejeze propria frontieră".

Oficialul ucrainean a declarat că mii de trupe ucrainene au fost implicate în operațiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel