Biden, în deschiderea Summitului NATO de la Washington: Cinci baterii de apărare aeriană au fost donate de SUA, România, Germania, Olanda și Italia pentru a ajuta Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: X/pagina President Biden.
Sursa foto: X/pagina President Biden.

Președintele american Joe Biden consideră că oprirea agresiunii lui Putin este o sarcină de care armata ucraineană este capabilă să se ocupe. Aceasta este una dintre ideile care au rezultat in urma discursului lui Biden în cadrul conferinței de presă de la deschiderea summitului NATO de la Washington.

Biden a subliniat că "astăzi, NATO este mai puternic" și a amintit de aderarea Finlandei și Suediei la NATO, precum și de consolidarea semnificativă a așa-numitului "flanc estic" al NATO. Cu toate acestea, după cum consideră el, sporirea armatei SUA și a aliaților la frontiera estică a Alianței nu este suficientă pentru a opri acțiunile agresive ale Kremlinului.

Președintele american Joe Biden a deschis summitul NATO anunțând cinci noi sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina.  ”Vom oferi Ucrainei sisteme strategice suplimentare de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România, componente Patriot donate de Olanda și alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii suplimentare Patriot și un sistem suplimentar Samp-T donat de Italia”.

Amintim că Germania a donat deja două sisteme PATRIOT, Statele Unite, unul, iar Olanda a furnizat, în 2023, mare parte din elementele unui sistem PATRIOT.

,,Putin nu vrea nimic mai mult decât subjugarea totală a Ucrainei; să pună capăt democrației din Ucraina; să distrugă cultura Ucrainei; și să șteargă Ucraina de pe hartă. Și știm că Putin nu se va opri la Ucraina. Dar nu faceți nicio greșeală, Ucraina îl poate și îl va opri pe Putin, mai ales cu sprijinul nostru deplin și colectiv", a spus președintele SUA.

Biden a declarat că forțele armate ale Ucrainei vor fi capabile să obțină acest rezultat cu sprijinul acordat de Statele Unite şi aliaţii săi.

Sisteme antiaeriene pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a anunțat transferul de sisteme suplimentare de apărare aeriană către Ucraina - SUA vor furniza o baterie Patriot suplimentară.

Două baterii Patriot, așa cum s-a promis, vor fi furnizate de Germania și România.  O alta va fi asamblată de Țările de Jos împreună cu alți parteneri. Italia va trimite un sistem SAMP/T. 

În plus, SUA și partenerii intenționează să furnizeze Ucrainei "zeci de sisteme de apărare aeriană", inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS-T și Gepard, în următoarele luni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe X că prima zi de lucru la summitul NATO de la Washington a început cu un rezultat pozitiv pentru Ucraina.

,,Patriot, SAMP/T și IRIS-T SLM suplimentare, precum și alte sisteme tactice de apărare aeriană furnizate Ucrainei de către parteneri, ne vor ajuta să distrugem dronele și rachetele rusești și să protejăm mai bine ucrainenii împotriva terorii rusești"

Zelenski a declarat că acesta este un alt pas important după decizia SUA de a acorda prioritate furnizării de rachete pentru apărarea aeriană a Ucrainei.

Zelenski și-a exprimat, de asemenea, recunoștința față de președintele Biden pentru politica sa și față de toate țările partenere: "Sunt recunoscător partenerilor noștri - Statele Unite, Germania, Țările de Jos, Italia și România - pentru adoptarea unei declarații ferme în sprijinul sistemului de apărare aeriană al Ucrainei pentru a-și proteja oamenii, orașele și infrastructura critică".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel