Ucraina îi răspunde Papei printr-o analogie din cel de-al Doilea Război Mondial: Calea spre pace nu e un steag alb, ci uciderea Balaurului

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, primit la Vatican de Papa Francisc. Foto: Captură video Administrația Prezidențială de la Kiev
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, primit la Vatican de Papa Francisc. Foto: Captură video Administrația Prezidențială de la Kiev

Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun i-a răspuns Papei Francisc că în al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit "despre negocieri de pace cu Hitler", după ce suveranul pontif i-a sugerat Kievului într-un interviu să aibă curajul să negocieze cu Rusia pentru încheierea războiului declanșat de aceasta din urmă.

"Este foarte important să fim clari! Când vorbim despre al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învățăm lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial", a scris misiunea diplomatică ucraineană pe rețelele de socializare, potrivit agenției Agerpres, care citează agenția EFE.

"A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler și de steag alb pentru a-l mulțumi? Deci, lecția este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul", a susținut ambasada ucraineană.

Într-un interviu acordat radio-televiziunii elvețiene, din care sâmbătă au fost publicate doar extrase, Papa Francisc a pledat pentru "negociere", care este un "cuvânt curajos".

 

Declarații controversate ale Papei Francisc au produs nemulțumire la Kiev

 

"Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi", a remarcat suveranul pontif. "Cred că cel mai puternic este acela care vede situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaționale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos" și "a negocia nu înseamnă niciodată să te predai", a explicat Papa Francisc.

După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în fața Rusiei, în urma confuziei provocate de folosirea în interviu a expresiei "steag alb". Papa a folosit această expresie "pentru a indica prin ea încetarea ostilităților, armistițiul cu scopul de a negocia", a clarificat purtătorul său de cuvânt, Matteo Bruni.

În pofida acestor precizări, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a criticat la rândul său declarațiile suveranului pontif și a promis că niciodată Kievul nu se va preda în fața Moscovei. "Drapelul nostru este galben și albastru. Este drapelul sub care noi trăim, vom muri și vom triumfa. Nu vom înălța niciodată alte drapele", a scris Kuleba pe rețeaua socială X, potrivit France Presse.

Moscova a susținut de mai multe ori că este deschisă la negocieri cu Ucraina, dar a acuzat Kievul că sub influența aliaților săi occidentali, mai ales SUA, respinge orice dialog și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret care interzice orice tratative cu președintele rus Vladimir Putin. Potrivit Moscovei, Occidentul l-ar fi determinat pe Zelenski să respingă acordurile convenite între Rusia și Ucraina în aprilie 2022 la Istanbul.

La negocierile de pace desfășurate atunci, Rusia a oferit Ucrainei încetarea invaziei în schimbul renunțării de către Kiev la orice ambiții de aderare la NATO, a dezvăluit în noiembrie anul trecut David Arahamia, membru al delegației ucrainene care a participat la acele negocieri, în prezent lider al grupului parlamentar al partidului Servitorul Poporului, formațiunea politică a președintelui Volodimir Zelenski.

 

Și Marea Britanie a îndemnat Ucraina să lupte

 

Ruşii "erau pregătiți să oprească războiul dacă acceptam neutralitatea și ne angajam că nu ne vom alătura NATO. Acesta a fost punctul esențial", a precizat Arahamia. Însă aceasta, a explicat el, ar fi necesitat revizuirea Constituției ucrainene și, pe de altă parte, președintele Zelenski și ceilalți oficiali ucraineni nu aveau încredere că Rusia se va ține de cuvânt, și anume că nu va ataca din nou.

Ulterior, mai spune David Arahamia, premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a venit într-o vizită surpriză la Kiev și a încurajat Ucraina "să nu semneze nimic" cu Rusia și "pur și simplu să lupte". De atunci, nu au mai avut loc niciun fel de negocieri oficiale între Kiev și Moscova.

La sfârșitul anului 2022, președintele Zelenski a enunțat un plan de pace care prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul și a cerut Kievului să accepte pierderea Crimeii și a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

În prezent, după eșecul contraofensivei ucrainene din vara trecută Ucraina se confruntă cu o situație dificilă pe front.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel