„Ei (n.a. piloții) efectuează zboruri în fiecare zi. Au distrus un număr mare de rachete de croazieră și au efectuat o mulțime de atacuri ofensive, în special bombardamente în est”, a declarat săptămâna trecută generalul american Christopher G. Cavoli, comandantul Comandamentului suprem aliat din Europa și al Comandamentului european al SUA, în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului.
Mărturia lui Cavoli vine în contextul în care războiul din Ucraina continuă. Statele Unite au contribuit la medierea unei încetări parțiale a focului luna trecută, în care Rusia și Ucraina au convenit să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a celeilalte părți, însă ambele părți s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului. Săptămâna trecută, Moscova a lansat rachete balistice care au provocat moartea a peste 20 de ucraineni în orașul central Krivoi Rog .
Fără a divulga date exacte, Cavoli a menționat că actualele F-16 care operează în Ucraina provin „în principal din țări din Europa de Nord, Olanda și Danemarca”.
Guvernul SUA a dat undă verde transferului avioanelor de luptă de fabricație americană în 2023, iar Olanda și Danemarca au început să trimită avioanele vara trecută, cu planuri de livrare a unui total de zeci de F-16 între cele două.
Belgia și Norvegia, de asemenea, au planificat inițial să înceapă să își trimită avioanele anul trecut; Norvegia donează șase aeronave. Luna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menționat că Kievul a primit recent mai multe avioane de luptă F-16, deși nu a precizat câte sau ce țară le-a trimis. Comandamentul european al SUA nu a răspuns imediat pentru a confirma dacă vreunul dintre avioanele F-16 norvegiene a aterizat deja în Ucraina.
Între timp, Belgia, care intenționează să trimită 30 de avioane, a anunțat în martie că livrările vor fi amânate până anul viitor, potrivit prim-ministrului Bart De Wever.
„Există mai multe F-16 pregătite pentru a fi desfășurate acolo”, a adăugat Cavoli. „Există mai mulți piloți în curs de pregătire”.
Luna trecută, Forțele Aeriene Ucrainene au publicat un interviu cu unul dintre piloții săi F-16. Pilotul, a cărui identitate a fost păstrată confidențială din motive de securitate, a dezvăluit că peste 80% dintre rachetele lansate de aceste avioane și-au atins cu succes țintele, eliminând dronele Shahed ale Rusiei și rachetele de croazieră lansate din aer, mare și uscat.
Pilotul a adăugat că avioanele de luptă multirol efectuează misiuni ofensive de contracarare aeriană, în plus față de efectuarea mai multor operațiuni de atac la sol „în fiecare zi” deasupra Rusiei și a teritoriilor sale ocupate din Ucraina.
Acesta este un progres semnificativ față de toamna trecută, când comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, generalul James B. Hecker, a declarat reporterilor că Ucraina, care încă nu cunoștea F-16, avea o abordare prudentă în ceea ce privește utilizarea noilor sale avioane și nu le folosea pentru misiunile cele mai riscante.
După ce au câștigat aproape 4 000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în 2024 - de șapte ori mai mult decât în 2023 - forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20 % din Ucraina. Majoritatea acestor progrese sunt concentrate în estul Donețkului.
Cu toate acestea, Cavoli a menționat că trupele ucrainene au preluat, de asemenea, controlul asupra regiunii ruse din apropierea frontierei, respingând în zone-cheie.
„Există o forță ucraineană care rezistă în interiorul regiunii Kursk, care ocupă destul teritoriu”, a precizat Cavoli, adăugând că Kievul deține, de asemenea, teren defensiv în regiunea Belgorod, la aproximativ 90 de mile sud de Kursk, de-a lungul frontierei. „Ucrainenii, în urmă cu câteva săptămâni, au împins o contraofensivă mai mică înapoi în Rusia [în Belgorod]. Încă mai avem un du-te-vino în acea zonă.”
Potrivit lui Cavoli, sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot furnizat de SUA Ucrainei a fost o „poveste de succes”, în ciuda temerilor sale inițiale cu privire la acest sistem complex. Platforma de apărare, în valoare de 1 miliard de dolari, care include interceptoare, radare, comandă și control și alte elemente de sprijin, necesită aproximativ 90 de persoane pentru a funcționa.
Ca răspuns la solicitarea lui Zelenski privind sisteme Patriot suplimentare, Washingtonul a fost de acord să colaboreze cu Kievul pentru a explora opțiunile disponibile, în special în Europa.
Cavoli a mai spus că Rusia a pierdut mai mult de 4.000 de tancuri până acum în război, cu un număr estimat de 3.000 de tancuri, 9.000 de vehicule blindate, 13.000 de sisteme de artilerie și peste 400 de sisteme de apărare aeriană pierdute numai în ultimul an. Cu toate acestea, Moscova este „în grafic pentru a le înlocui pe toate”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News