Oleksi Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, citat de Ukrainska Pravda a făcut recent un apel la piloții cu experiență, cei care au pilotat avioane de luptă F-16. Reznikov a spus că, dacă există piloți cu experiență în pilotarea avionului F-16 și sunt dispuși și pregătiți să participe la războiul împotriva armatei ruse, ușile ''Legiunii Internaționale din Ucraina'' le sunt deschise.
"If there are pilots who know how to fly the F-16 and are ready to take part in the war, the International Legion is ready to open the door," said Ukrainian Minister of Defense Oleksii #Reznikov at a briefing with his Danish counterpart. pic.twitter.com/Ow8ENOfs3a
— NEXTA (@nexta_tv) April 10, 2023
Există cu siguranță cel puțin un pilot american care a declarat, cu câteva săptămâni în urmă, că este gata să meargă și să lupte în Ucraina împotriva avioanelor rusești Su-27, Su-30 și Su-35. Este vorba de Dan "Two Dogs" Hampton, care analizează de câteva săptămâni capacitățile Forțelor Aeriene Ruse. El a mai spus că ar lupta cu avioanele de luptă rusești dacă ar avea ocazia.
Dan Hampton, un locotenent-colonel în retragere cunoscut ca fiind "cel mai periculos pilot de F-16 din Forțele Aeriene ale SUA", a declarat pentru Vocea Americii că este pregătit să piloteze el însuși avioane pentru armata ucraineană dacă va fi necesar.
One of America's most decorated fighter pilots says he would volunteer to fly combat missions over Ukraine if the chance was offered.
— Forces News (@ForcesNews) April 6, 2023
Lieutenant Colonel Dan Hampton says private military contractors, including himself, could fill the gap while Ukrainian pilots are trained.…
Pilotul, cunoscut sub numele de "Two Dogs", are o carieră de 20 de ani în cadrul Forțele Aeriene ale SUA, a luptat în războaiele din Golful Persic, Kosovo și Irak.
Declarația fostului pilot de F-16 ar putea fi motivul care l-a încurajat pe ministrului ucrainean al Apărării să facă apel la foştii piloţi de F-16 să vină să lupte în Ucraina.
Deși nu există o confirmare oficială a unei posibile desfășurări de F-16 în Ucraina, unele țări și-au exprimat o astfel de dorință. De exemplu, Olanda și Polonia au fost primele. A apărut chiar și o posibilă soluție - ca o țară terță să cumpere avioane de luptă din SUA și să le trimită în Ucraina. Oricare ar fi schemele făcute, însă, fără permisiunea Statelor Unite, un avion american nu poate apărea pe cerul Ucrainei.
Deocamdată, însă, Ucraina primește doar avioane de luptă sovietice. Polonia și Slovenia sunt cele două țări care au confirmat trimiterea de MiG-29 în Ucraina. Ieri, 10 aprilie, au apărut informații potrivit cărora și Bulgaria ar fi dispusă să își trimită avioanele MiG-29 în Ucraina.
Cu toate acestea, nu este clar dacă o astfel de acțiune a fost posibilă ca o donație sau ca o vânzare. Această decizie, cel puțin pentru moment, este dificil de pus în aplicare la Sofia. Bulgaria nu are niciun alt avion de luptă, ceea ce înseamnă că nu are cum să efectueze serviciul de poliţie aeriană. F-16 comandat din SUA va ajunge în Bulgaria în următorii ani.
Desigur, declarația lui Reznikov ridică un semn de întrebare. Nu cumva Reznikov încearcă să provoace SUA să trimită F-16, având o listă pregătită de foști piloți de F-16? În acest fel, Ucraina va arăta că este pregătită acum și imediat să contracareze în aer cu avioane occidentale. Acesta este un moment cheie, deoarece Kievul va găsi o soluție ușoară la problema timpului necesar pentru a pregăti un pilot de F-16, asta cel puţin pe hârtie.
Ministrul ucrainean al Apărării este destul de optimist şi poate mizează pe faptul că anumite echipamente militare pe care statele occidentale le-au trimis în Ucraina au fost utilizat la început şi de voluntarii ''Legiunii Internaționale'', iar această reţetă sa poate aplica şi în cazul avioanelor F-16.
Putem concluziona că speranţele ministrului ucrainean al Apărării sunt mari, dar nu şi realiste. Chiar dacă oficialul a făcut apel la politica ușilor deschis pentru ''Legiunii Internaționale din Ucraina'', nu înseamnă că de mâine foştii piloţi de F-16 o să stea la rând pentu a ajunge la Kiev. De asemenea, Reznikov uita, cel puţin la nivel declarativ, să menţioneze că pentru avioanele F-16, pe lângă piloţi, ai nevoie de mentenanţa, infrastructura, tehnicieni şi un bun lanţ logistic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News