„Vorbim, în special, despre rachetele și dronele ucrainene. Fraze care până nu demult erau din science fiction. Iar astăzi sunt realitate. Testarea cu succes a noii rachete „Ruta” este în curs de desfășurare. Racheta cu rază lungă de acțiune ''Neptune'' va deveni în curând o realitate dură pentru ocupanți”, a precizat Zelenski, referindu-se la racheta antinavă Neptune de producție ucraineana, care probabil a primit o noua serie de actualizări.
Ucraina a testat cu succes o rachetă numită Ruta. Aceasta poate atinge viteze de 500-800 km/h, relatează portalul ucrainean de știri și analize Defense Express.
În ciuda informațiilor limitate disponibile despre caracteristicile tehnice ale Ruta, aceasta este o dronă cu reacție cu o rază de acțiune de 300 km. Sarcinile sale includ lovirea, recunoașterea sau servirea ca țintă pentru antrenament. Ulterior, compania a publicat pe site-ul său imagini destul de detaliate ale produselor sale, inclusiv această „dronă”, care arată ca o rachetă de croazieră obișnuită.
Publicația militară Militarnyi a precizat că racheta „Ruta”, produsă de o companie numită Destinus, a fost prezentată anterior de Ucraina la expoziția de armament Eurosatory 2024 de la Paris.
În iunie, la expoziția Eurosatory 2024 de la Paris, la standul Ucrainei a fost expusă o rachetă denumită Ruta, care purta însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene. Racheta, dezvoltată de compania aerospațială europeană Destinus, ar putea fi cea care face acum obiectul unor teste de succes în Ucraina.
„Avantajul distinct al RUTA constă în combinația sa de costuri reduse, dimensiune a încărcăturii utile și viteză, ceea ce o face ideală pentru misiuni multiple. Versiunile viitoare vor avea opțiunea de aterizare verticală”, se arată pe site-ul Destinus.
Militarnyi a declarat că Destinus este o companie aerospațială europeană fondată în 2021 în Elveția de Mikhail Kokorich, un fizician și om de afaceri rus care a renunțat la cetățenia rusă.
Zelenski a menționat și alte realizari în discursul său de marți. „Racheta 'Palyanytsya' a intrat în producția de serie. Racheta dronă 'Peklo' a trecut cu succes de primele sale aplicații de luptă. Zilele trecute am predat primul lot forțelor noastre de apărare”, a declarat Zelenski, referindu-se la racheta dronă «Palyanytsya» utilizată pentru prima dată în luptă în luna august și la racheta «Peklo» prezentată la 6 decembrie.
Se crede că cea mai mare parte a dezvoltării rachetelor ucrainene se află la instalațiile Yuzhmash pe care le-a moștenit de la Uniunea Sovietică în orașul Dnipro, care a fost probabil ținta rachetei balistice hipersonice cu rază intermediară de acțiune „Oreshnik” a Rusiei la 21 noiembrie - prima sa utilizare înregistrată în luptă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News