Ucraina e prioritară. Germania confirmă că va transfera cele 12 sisteme IRIS-T SLM, deși Bundeswehrul abia acum primește primul sistem

Cătălin Costea |
Data publicării:
sisteme de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, IRIS-T SLM (sursă foto: Diehl)
sisteme de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, IRIS-T SLM (sursă foto: Diehl)

Guvernul german a confirmat derularea procesului de livrare a nu mai puțin de 12 sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM către Ucraina. Sistemele avansate fac parte din angajamentul mai larg al Germaniei de a consolida capacitatea de apărare a Ucrainei în faţa invaziei în curs a trupelor ruse, după cum a informat Reuters.

Ultimele informații arată că Germania a furnizat deja Ucrainei patru astfel de unități, alte două unități vor fi livrate până la sfârșitul anului, iar celelalte șase rămase vor fie transferate la o dată nespecificată, însă foarte probabil în cursul anului viitor.

Este de remarcat faptul că Berlinul a livrat Ucrainei sistemul cu mult timp înainte de a fi instalat în Germania, pentru că abia astăzi, 4 septembrie, Bundeswehrul introduce în serviciul de luptă primului sistem de apărare antiaeriană IRIS-T SLM. Activitatea are loc la Todendorf, în landul nordic Schleswig-Holstein, în prezența cancelarului german Olaf Scholz şi a ministrului apărării, Boris Pistorius.

 

IRIS-T SLM

 

Sistemul IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-range) este o platformă avansată de apărare antiaeriană concepută pentru a contracara o gamă largă de amenințări aeriene, inclusiv avioane, drone, elicoptere și diferite tipuri de rachete. Dezvoltat de Diehl Defence, sistemul utilizează gama de rachete IRIS-T concepute inițial ca rachete aer-aer și adaptate ulterior pentru utilizarea de pe platforme terestre de lansare.

Caracteristicile cheie ale IRIS-T SLM includ raza sa extinsă de până la 40 de kilometri și capacitatea de a angaja ținte la altitudini care ajung până la 20 de kilometri. Această gamă îi permite să protejeze zone vaste, inclusiv infrastructura critică și obiectivele militare. Racheta este echipată cu un senzor de căutare în infraroșu performant, asigurând o precizie ridicată chiar și în condiții adverse precum vizibilitate scăzută sau prezența contramăsurilor electronice.

Sistemul oferă acoperire la 360 de grade, capabilă să detecteze, să urmărească și să angajeze mai multe ținte simultan. Această capacitate de apărare completă este deosebit de valoroasă în mediile complexe de luptă în care amenințările pot veni din diferite direcții. În plus, IRIS-T SLM poate fi integrat în rețele mai largi de apărare antiaeriană, sporindu-și eficacitatea prin capabilități de război centrate pe rețea, permițându-i să lucreze în coordonare cu alte sisteme pentru o abordare stratificată a apărării.

IRIS-T SLM este extrem de mobil, ceea ce îl face potrivit pentru desfășurare rapidă în diverse scenarii de luptă. Această mobilitate și flexibilitate îi permit să fie utilizat în mod eficient atât în ​​roluri de apărare statică, cât și mobilă, oferind comandanților posibilitatea de a se adapta rapid la condițiile în schimbare ale câmpului de luptă.

 

IRIS-T SLM în Ucraina

În Ucraina, IRIS-T SLM a demonstrat o eficiență semnificativă în luptă. A fost esențial în interceptarea unei varietăți de tipuri de rachete, inclusiv rachete balistice și de croazieră cu rază scurtă de acțiune. Sistemul s-a dovedit, de asemenea, valoros în contracararea amenințărilor cu dronele pe care rușii le-au folosit pe scară largă pentru recunoaștere și atacuri directe. Capacitatea IRIS-T SLM de a detecta și neutraliza dronele a fost o componentă critică a strategiei de apărare antiaeriană a Ucrainei.

Mai mult, integrarea sistemului cu alte platforme de apărare antiaeriană ucraineană, cum ar fi S-300 și Buk-M1, a creat o rețea de apărare robustă, cu mai multe straturi. Această integrare îmbunătățește protecția generală a spațiului aerian, permițând un răspuns mai coordonat și mai eficient la amenințările aeriene.

Mobilitatea IRIS-T SLM a reprezentat, de asemenea, un avantaj strategic, permițând forțelor ucrainene să-l repoziționeze rapid ca răspuns la amenințările în evoluție, menținând astfel protecția continuă a zonelor critice.

Experiența de luptă din Ucraina a subliniat rolul IRIS-T SLM ca o componentă vitală a apărării antiaeriene, iar livrarea în etape subliniază abordarea strategică a Germaniei de a continua sprijinul  Ucrainei, asigurându-se că sistemele sunt integrate eficient în infrastructura de apărare existentă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel