Ucraina e convinsă că va recupera Crimeea și dă exemplul Franței: „Alsacia și Lorena au fost recuperate cu multă răbdare”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

Ucraina e dispusă să aștepte cu multă răbdare momentul oportun pentru a recupera peninsula Crimeea anexată ilegal de către Federația Rusă, potrivit unei declarații a lui Dimitri Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev. Acesta a dat exemplul Alsaciei și Lorenei.

Șeful diplomației ucrainene, într-un interviu acordat canalului de YouTube  Kiselnye Berega și citat de agenția de presă rusă Tass, și-a arătat convingerea că Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă se va „întoarce” la Kiev. Ucraina trebuie doar să aștepte răbdătoare momentul potrivit, în opinia lui Dimitri Kuleba.

„Ucraina va aștepta momentul oportun pentru a recupera Crimeea. La fel cum a făcut Franța când a recuperat Alsacia și Lorena aflate sub administrație germană”, a precizat Dimitri Kuleba, potrivit sursei citate.

În opinia înaltului oficial ucrainean recuperarea Crimeei nu este decât „o chestiune de timp”. Iar Ucraina e dispusă să aștepte recuperarea Crimeei anexate ilegal.

 

Crimeea, pe urmele Alsaciei și Lorenei? 

 

Reamintim cititorilor noștri că provinciile la care face referire Kuleba - Alsacia și Lorena - au fost anexate de Imperiul German ca urmare a războiului franco-prusac câștigat de nemți în 1870-1871. Alsacia și Lorena au fost atribuite administrației directe a Kaiserului german ca urmare a Tratatului de la Frankfurt. 

Ulterior Alsacia și Lorena au fost recuperate după câteva decenii ca urmare a sfârșitului Marelui Război - Primul Război Mondial - prin armistițiul semnat de Imperiul German ca putere înfrântă în conflagrație, fapt ce a consemnat sfârșitul primului război purtat la scară industrială.

Alsacia și Lorena au revenit Franței ca urmare a celebrului Tratat de la Versailles.

 

Ucraina, răvășită de un război în care e implicată și Rusia, din 2014 încoace

 

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 14.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale.

În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea și, deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, atât economic cât și militar, Kremlinul neagă acest lucru.

Tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă din ultimele luni reprezintă cel mai tensionat moment al conflictului, din 2014 încoace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel