Ucraina dezvoltă o nouă versiune a rachetei de croazieră anti-navă Neptune: Se lucrează activ la consolidarea capacităților de apărare aeriană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Industria de apărare ucraineană lucrează la o versiune cu rază lungă de acțiune a sistemului de rachete Neptune. Generalul-locotenent Ivan Havriliuk, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a dezvăluit cea mai recentă realizare a industriei ucrainene de apărare: o nouă versiune terestră a renumitei rachete de croazieră anti-navă Neptune. Această dezvoltare marchează un progres semnificativ în ceea ce priveste modificarea sistemului de rachete Neptune, evidențiind eforturile continue ale Ucrainei în materie de inovare în domeniul apărării.

Proiectul ''Neptune'', rezultat în urma unei colaborări între Ministerul ucrainean al Apărării și Ministerul Industriilor Strategice, are ca scop consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei. Defense Express relatează că modificarea implică integrarea rachetei R-360 la sistemul Neptune, adaptat acum pentru angajarea țintelor terestre.

,,Acum se lucrează la crearea așa-numitului Neptun "long". Este vorba despre o nouă modificare adusă rachetei. De asemenea, împreună cu Ministerul Industriilor Strategice, se lucrează activ la consolidarea capacităților de apărare aeriană", a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, potrivit Militarnyi.

Reprezentantul Ministerului ucrainean al Apărării nu a dezvăluit detalii cu privire la noua rachetă cu rază lungă de acțiune și la scopul acesteia. Sistemul RK-360MC Neptun a fost dezvoltat inițial pentru a distruge navele de război inamice. Se presupune că o nouă versiune a rachetei de croazieră R-360 va fi capabilă să lovească ținte terestre.

Această rachetă, concepută pentru lovituri strategice, este capabilă să țintească zone din Crimeea și nu numai Industria de apărare ucraineană lucrează intens la acest proiect, cu scopul de a îmbunătăți capacitățile sistemului Neptune. Această dezvoltare implică o modificare majoră a rachetei de croazieră anti-navă Neptune, transformând-o într-o armă cu rază lungă de acțiune.

În aprilie 2023, un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, le-a declarat jurnaliștilor de la The Drive că proiectanții lucrează la modificarea rachetei anti-navă Neptune pentru a ataca ținte terestre. Racheta urma să primească un nou sistem de ghidare. Presa a relatat că noua rachetă poate fi lansată de la același lansator ca și până acum. Aceasta are o rază maximă de acțiune de 400 km și un focos de 350 de kilograme (150 kg în versiunea antinavă).

Această inițiativă se aliniază cu planul mai amplu al Ucrainei în ceea ce privește dezvoltare de noi sisteme de arme și muniții pentru nevoile armatei.

 

Ucraina dezvoltă rachete de croazieră pentru a lovi mai eficient facilităţile militare ale Rusiei

 

Această versiune a rachetei Neptune are câteva caracteristici îmbunătăţite. Raza sa de acțiune este estimată la 400 km, o creștere substanțială față de cea de 300 km a versiunii anti-navă. În plus, greutatea focosului a fost mărită la 350 kg, mai mult decât dublu față de greutatea inițială de 150 kg. Cu toate acestea, este posibil ca aceste cifre să nu reprezinte specificațiile finale, deoarece procesul de dezvoltare în curs de desfășurare şi ar putea duce la îmbunătățiri suplimentare.

Producția acestor rachete avansate se află în prezent într-o fază incipientă, cu doar câteva zeci de unități fabricate la sfârșitul lunii august. În special, noua variantă Neptune păstrează sistemul de orientare bazat pe imagistică termică pentru angajarea țintelor, o caracteristică care utilizează imagini preîncărcate pentru o țintire precisă. În plus, aceasta folosește același lansator ca și versiunea anti-navă, asigurând o integrare perfectă pe sistemele existente.

Racheta Neptune a devenit cunoscută ca armă după distrugerea crucișătorului rus Moskva la 13 aprilie 2022, o dovadă a eficienței sale. Aceste rachete, produse de consorţiul militar-industrial ucraineana de stat Ukroboronprom, au fost lansate de sistemul de rachete de coastă Neptune.

Progresele înregistrare de Ucraina în domeniul tehnologiei rachetelor subliniază angajamentul său față de inovația în domeniul apărării, marcând un nou capitol în ceea ce privește capacitățile militare.

Neptune este un sistem de rachete anti-navă, dezvoltat de Biroul de proiectare Luch din Ucraina, care reprezintă un progres semnificativ la capitolul capacități de apărare costieră, fiind conceput pentru a contracara o varietate de amenințări, inclusiv nave de luptă, petroliere și nave de desant. Neptun este o rachetă de croazieră care utilizează o tehnologie avansată de ghidare și propulsie, asigurând precizie și eficacitate în țintirea navelor inamice.

În ceea ce privește specificațiile sale tehnice, racheta Neptune se mândrește cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, ceea ce îi permite să lovească ținte aflate la mare distanță de coastă. Racheta transportă un focos de aproximativ 150 de kilograme, suficient de puternic pentru a provoca daune semnificative navelor inamice. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel