Ucraina desfășoară câini roboți pentru recunoaștere și intimidarea forțelor ruse (Foto): Războiul evoluează, iar cei care profită de noile oportunități tehnologice vor obține un avantaj față de inamic

Cristian Soare |
Data publicării:

Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) spun că folosesc acum câini robot pentru supraveghere pe linia frontului, potrivit unui mesaj publicat pe Telegram de grupul operativ ucrainean ''Khortytsia''. „Unitatea ''Medoid'' [Honey Badger], împreună cu asistentul său de neînlocuit, subțiază cu succes rândurile ocupanților din estul Ucrainei”, se arată în mesajul care însoțește un material video.

Un nou videoclip a apărut pe internet, prezentând câinii robotizați folosiți de Brigada 28 Mecanizată ucraineană. Aceste dispozitive furnizate de britanici înlocuiesc soldații în misiuni periculoase, reducând riscul de rănire sau deces. Câinii robotizați ajută la sarcini precum supravegherea tranșeelor rusești, transportul medicamentelor și munițiilor și detectarea minelor.

Imaginile arată un câine robot care lucrează alături de un soldat ucrainean. Potrivit militarului, acești câini robot pot îndeplini sarcini de recunoaștere atât în păduri, cât și în zone urbane. Ei pot livra provizii trupelor, în special muniție și grenade, chiar și în zone blocate de forțele inamice.

„Acesta [câinele] poate fi controlat de un operator sau poate urma un traseu prestabilit. Silueta sa mică îl face aproape invizibil”, a declarat soldatul.

În zonele împădurite, roboții sunt camuflați, în timp ce în mediul urban, orice material poate fi folosit pentru a-i deghiza. Roboții înregistrează împrejurimile, transmițând imagini operatorului, care oferă o imagine în timp real a câmpului de luptă, a adăugat militarul.

„Acest produs servește ca o platformă de bază în care pot fi integrate orice tehnologii relevante”, a spus el. „Războiul evoluează, iar cei care se adaptează și profită de noile oportunități vor obține un avantaj față de inamic”.

La mijlocul lunii august, Forțele Terestre ale Ucrainei au raportat că un câine robot efectua sarcini de luptă cu Brigada Mecanizată Separată 28, cunoscută sub numele de ''Cavalerii Campaniei de Iarnă''.

„Acești roboți ajută la distrugerea forțelor și echipamentelor inamice, ușurând în același timp povara soldaților noștri de pe front”, se arată în raport.

Ucraina a primit mai mult de 30 de „câini de război” robotizați din Regatul Unit. Aceste drone terestre avansate costă aproximativ 9 000 de dolari fiecare, iar producătorul, Brit Alliance, intenționează să le modernizeze pe baza feedback-ului primit din partea trupelor ucrainene.

Brit Alliance a dezvăluit că câinele robot și-a dovedit capacitatea de a livra echipamente esențiale, numindu-l un bun valoros pentru unitățile militare. „Fie că se deplasează printre moloz, escaladează obstacole sau traversează liniștit teren deschis, câinele robot a demonstrat că poate menține un nivel ridicat de eficiență”, a declarat compania.

Câinele Brit Alliance de generația a a doua (BAD2), fabricat în Marea Britanie, este echipat cu tehnologie de teledetecție și cu o cameră cu termoviziune, ceea ce îi permite să navigheze pe terenuri dificile și să îndeplinească sarcini precum livrarea de provizii sau efectuarea de misiuni de recunoaștere.

Brit Alliance își propune să facă din unitatea BAD2 o piatră de temelie a logisticii militare moderne. Robotul poate parcurge peste trei kilometri la viteze care depășesc 9 mile pe oră, funcționând timp de până la cinci ore.

Comandantul ''Kurt & Company,'' o unitate de forte pentru operații speciale din cadrul Brigăzii Mecanizate 28 din Ucraina, a declarat pentru The Telegraph că dezvoltă capacitatea roboților de a acționa ca drone kamikaze pentru a ținti vehicule sau soldați inamici. „Dar dacă un robot salvează viața unui singur soldat, vom fi mulțumiți”, a spus el.

Sunt în curs de desfășurare planuri de utilizare a roboților în număr mai mare după ce aceștia vor fi complet modernizați pentru a răspunde nevoilor militare.

Chiar și presa rusă a recunoscut impactul acestor noi roboți, o publicație remarcând: „Inamicul nu este prost și caută modalități de îmbunătățire a tacticilor, folosind idei și soluții noi”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel