Potrivit unui comunicat de presă emis, la 15 decembrie 2020, ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Ţăran, a semnat documentele privind achiziţia de corvete şi drone în timpul unei vizite oficiale a președintelui Industriilor de Apărare ale Republicii Turcia (SSB), İsmail Demir, în Ucraina.
Sursa citată precizează că aceste proiect sunt menite să consolideze substanţial capacitățile de luptă ale marinei ucrainene pentru a spori securitatea în regiunile Mării Negre și Azov. În comunicatul de presă nu se precizează ce tehnica militară a fost comandată şi nici valoarea financiară a contractelor semnate între cele două părţi.
De altfel, această informaţie vine la o zi după ce Statele Unite au impus un pachet de sancţiuni preşedintelui SSB pentru achiziționarea de către Ankara a sistemului de rachete sol-aer S-400 fabricat de Rusia.
În luna octombrie, DefenseRomania a precizat că, la momentul respectiv, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită, aproape istorică, în Turcia, unde s-a întâlnit cu președintele Recep Tayyp Erdogan. Principalul scop al vizitei a fost consolidarea relațiilor bilaterale, în special pe dimensiunea militară, prin semnarea a mai multor documente de cooperare între cele două state.
În prezența celor doi președinți, ministrul Apărării Ucrainei, Andrii Ţăran, și președintele Industriilor de Apărare ale Republicii Turcia, İsmail Demir, au semnat un Memorandum de Intenție privind proiectele din domeniul industriei de apărare.
Documentul prezenta intențiile părților de a lansa și implementa proiecte comune pentru construcția de nave de război, aeronave fără pilot (UAV) și toate tipurile de motoare cu turbină. Cu alte cuvinte, vizita recenta a lui İsmail Demir în Ucraina confirma că acordurile semnate în domeniul militar, în luna octombrie la Ankara, nu sunt simple zvonuri, iar cooperarea dintre cele două state în acest sector este solidă.
La rândul său, İsmail Demir a menționat că Turcia și Ucraina au multe domenii comune de cooperare în industria de apărare. Potrivit acestuia, tranziția rapidă de la acorduri la o cooperare practică oferă speranță pentru obţinerea unui rezultatul benefic de ambele părţi.
Amintim că, pe 23 octombrie, în cadrul conferinței de presă cu tema „Reforma industriei de apărare și a celei aerospațiale a Ucrainei: orientări cheie”, ministrul pentru industriile strategice din Ucraina, Oleh Urusky, a informat că Ucraina este interesată de realizarea unei corvete moderne împreună cu Turcia.
"Prima corvetă poate fi fabricată în Turcia, cu participarea noastră, însă dorim ca toate celelalte să fie construite la o companie ucraineană. Aceasta este o condiție fundamentală", a declarat, la momentul respectiv, Urusky.
Pentru a ajuta la îmbunătățirea capacităților forțelor sale navale, Ucraina ar putea cumpăra corvete construire de industria turca de apărare, în baza proiectului MILGEM. Ucraina lucrează, din anul 2014, la un amplu program de înzestrare militară care presupune, printre altele, şi îmbunătăţirea capacităţilor Forţelor Navale, în contextul tensiunii pe care le are cu Rusia, atât în Marea Neagră, cât și Marea Azov.
Publicaţia Naval News precizează că industria constructoare de nave militare din Turcia a livrat deja patru corvete din clasa MILGEM către Pakistan.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News