Ucraina „cheamă în service” 100.000 de proiectile de 120 mm din cauza unor defecțiuni. Doar 1 din 10 proiectile funcționează, multe rămânând blocate pe țeava tunului

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Mortiere MP-120 de 120 mm. Photo source: Militarnyi
Mortiere MP-120 de 120 mm. Photo source: Militarnyi

Ucraina retrage de pe linia frontului un lot de proiectile de 120 mm pentru mortiere grele după ce soldații au raportat defecte.

Potrivit mass-mediei ucrainene, scrie în această săptămână Business Insider, aproximativ 100.000 de proiectile produse local sunt afectate. Aceasta reprezintă un obstacol semnificativ în ambițiile Ucrainei de a-și extinde rapid producția internă de muniție.

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că investighează incidente de „activare anormală” a proiectilelor livrate în ultimele trei săptămâni.

 

Din păcate doar 1 din 10 proiectile de 120 mm funcționează corespunzător, multe rămânând blocate pe țeava tunului

 

2. Militari u... (1-ucraina-2_43624400_88385500.jpg)

Militari ucraineni care operează un aruncător de bombe (mortier). Foto: Agerpres

Soldații au semnalat că doar unul din zece proiectile funcționează corect, unele nereușind să detoneze, iar altele având probleme de propulsie, rămânând blocate în țevi sau parcurgând distanțe scurte. De asemenea, s-a raportat că proiectilele aveau încărcături de propulsie umede, afectând performanța de lovire.

Obuzele în cauză au fost produse local de compania de stat Ukroboronprom, care în februarie 2023 a anunțat o colaborare cu o țară NATO pentru producția acestor proiectile. Nu este clar dacă obuzele defecte provin din această colaborare.

Ministerul Apărării a promis înlocuirea muniției defecte cu obuze importate și investighează cauzele problemelor, inclusiv calitatea scăzută a încărcăturilor sau condițiile improprii de depozitare.

Un oficial parlamentar a sugerat că vremea rece și umedă din această perioadă ar fi putut contribui la defectele raportate, mai precizează sursa citată.

Incidentul a generat critici interne privind controlul calității și procesul de achiziții, fiind numit un „scandal” de mass-media ucraineană.

În contextul unui război de uzură, Ucraina s-a concentrat pe creșterea producției interne de muniție, președintele Volodimir Zelenski raportând recent producția a 2,5 milioane de obuze și proiectile în 2024.

Un dosar penal a fost deschis pentru a investiga situația, dar autoritățile nu au oferit detalii suplimentare din motive de securitate.

 

Industria de apărare din Ucraina produce jumătate din muniția de care Armata are nevoie

 

3. Foto cu ca... (tanc-ucraina_63183600.jpeg)

Foto cu caracter ilustrativ: Armata Ucrainei

De remarcat că în prezent Ucraina reușește să producă intern jumătate din muniția de care are nevoie. Acest lucru a fost confirmat și de Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, într-un briefing cu ocazia a 1.000 de zile de război rus total împotriva Ucrainei, care a avut loc recent la Ambasada Ucrainei în România și la care a participat și DefenseRomania.

Ambasadorul Ucrainei a prezentat câteva cifre și a făcut un apel către partenerii Ucrainei pentru a finanța și a investi în industria de apărare din Ucraina. Ar putea fi o situație win-win pentru statele implicate în acest proces, inclusiv pentru România.

„Jumătate din muniția folosită azi e produsă în Ucraina! Ceea ce complexul industrial de apărare al Ucrainei a arătat e capacitatea de a se extinde. La acest aspect lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri internaționali pentru că există un potențial mare de dezvoltare.

Pentru acest an Guvernul a finanțat producția militară cu aproape 7 miliarde de dolari întrucât capacitatea totală de producție este estimată la 20 de miliarde de dolari americani. Așadar este acest decalaj care poate fi finanțat de partenerii internaționali care ne-ar putea ajuta să producem armamentul de care e nevoie pentru a pune capăt războiului. Apelul către partenerii noștri internaționali e să investească în industria de apărare din Ucraina”, a transmis E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București.

De la muniție la drone unde Ucraina excelează există multe paliere pe care s-ar putea identifica nevoi de cooperare bilaterală industrială între România și statul nostru vecin.

Germanii, cehii, slovacii și multe alte state au deschis deja canele de dialog și unele companii din aceste state inclusiv fabrici de producție în Ucraina sau în statele de rezidență.

CITEȘTE ȘI: Premieră în România: Pentru prima dată drone Bayraktar TB2 din dotarea Armatei noastre vor zbura alături de F-16 și alte avioane ale ROAF

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel