Rachetele cu rază lungă de acțiune sunt planificate să fie utilizate pentru a lovi aerodromurile militare rusești de pe care avioanele rusești efectuează bombardamente asupra pozițiilor ucrainene. Potrivit sursei, o astfel de decizie politică ar ajuta Forțele Armate ale Ucrainei să mențină controlul asupra unor părți ale regiunii Kursk.
"Acest lucru le va oferi pârghiile de care au nevoie pentru negocierile cu Rusia - despre asta este vorba", a declarat consilierul lui Zelenski.
Consilierul a raportat că, în termen de trei zile de la operațiunea din regiunea Kursk, forțele ucrainene au ocupat aproximativ 100 de kilometri pătrați de teritoriu și au luat prizonieri sute de soldați ruși. De asemenea, forțele ucrainene au capturat o instalație de măsurare a gazelor la Sudzha, prin care trece gazul natural rusesc pe care compania Gazprom îl furniza către Europa.
Acesta a remarcat că, în comparație cu incursiunile anterioare - care au fost efectuate în principal de grupuri de militari voluntari, dintre care majoritatea erau ruși - Ucraina a desfășurat de această dată un număr semnificativ mai mare de trupe.
Conducerea militară rusă a fost surprinsă de pătrunderea neașteptată a forțelor ucrainene în regiunea Kursk. Șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, i-a promis președintelui rus Vladimir Putin recucerirea regiunii Kursk după ce a pierdut zeci de sate și o importantă instalație a companiei Gazprom.
"Operațiunea va fi finalizată cu înfrângerea inamicului și atingerea frontierei de stat", a declarat generalul rus.
În ciuda desfășurării de către Ministerul rus al Apărării a unor rezerviști în regiunea Kursk, forțele ucrainene au reușit să își continue ofensiva.
Unii analiști militari cred că următoarea țintă a forțelor ucrainene ar putea fi centrala nucleară de la Kursk. Centrala, care furnizează energie pentru 19 regiuni din Districtul Federal Central, se află la aproximativ 30 km distanță.
În prezent, centrala este păzită doar de femei, potrivit canalului Telegram ''Vazhnyye Istorii'', care citează un lucrător al centralei. Potrivit acestuia, conducerea centralei nu are niciun plan în cazul unui atac, iar angajații nu au fost instruiți cu privire la ce să facă în continuare.
SUA nu sunt îngrijorate de o escaladare a situației din Rusia în legătură cu evenimentele din regiunea Kursk
SUA nu sunt îngrijorate de o escaladare a situației din Rusia cu privire la avansul forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, informează serviciul de presă al Pentagonului.
,,Nu, pentru că, până la urmă, Ucraina luptă pentru teritoriul său suveran pe care vecinul său l-a invadat. Așadar, dacă dorim să detensionăm tensiunile, așa cum am spus de la început, cel mai bun mod de a face acest lucru este ca Putin să poată lua astăzi decizia de a retrage trupele din Ucraina", a declarat Sabrina Singh, purtător de cuvânt adjunct al Pentagonului, întrebată despre o potențială escaladare a tensiunilor din cauza intrării forțelor ucrainene în regiunea Kursk
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a subliniat că Ucraina face tot posibilul pentru a continua să-și elibereze teritoriul suveran, iar evenimentele din regiunea Kursk se încadrează în acest scenariu.
,,Vom continua să sprijinim Ucraina cu capacitățile și sistemele de care are nevoie. Nu simțim că aceasta este o escaladare în niciun fel. Ucraina face ceea ce trebuie să facă pentru a avea succes pe câmpul de luptă", a declarat Singh.
Purtătoarea de cuvânt a subliniat că avansul Ucrainei în regiunea Kursk se aliniază politicii SUA, deși a menționat că SUA se opun în continuare efectuării de atacuri care presupun utilizarea de rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News