Deși trupele ruse au petrecut ani de zile ridicând fortificaţii în Crimeea, transformând popularul loc de vacanță într-un centru militar, operațiunile speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) din ultimii doi ani au decimat capacitatea logistică și pregătirea militară a Rusiei, potrivit unui nou raport publicat joi de The Atlantic Council.
„Cu atenția internațională fixată ferm pe avansurile armatei ruse în estul Ucrainei și pe invazia ucraineană a regiunii Kursk din Rusia, este ușor să trecem cu vederea evoluțiile importante care au loc mai la sud, în Crimeea”, a scris Serhii Kuzan, președintele Centrului de Securitate și Cooperare al Ucrainei și fost consilier al Ministerului ucrainean al Apărării.
„În cursul anului 2024, Ucraina a obținut o serie de succese strategice în peninsulă ocupată de Rusia și în jurul acesteia, care merită o atenție sporită și care ar putea influența rezultatul final al războiului”, a afirmat Kuzan.
Cele trei inițiative militare principale ale forţelor ucrainene care au slăbit controlul Rusiei asupra Crimeei includ:
- Distrugerea a aproape o treime din flota navală rusă din Marea Neagră cu ajutorul dronelor și rachetelor care au făcut că marina rusă să fie practic ineficientă.
- Utilizarea de rachete cu rază lungă de acțiune care au forțat Rusia să își retragă sistemele de apărare antiaeriană din nord-vestul Crimeei, lăsând o mare parte a peninsulei vulnerabilă la noi contraatacuri.
- Ţintirea cu succes a principalelor centre logistice și rute care duc spre peninsulă, care au limitat grav capacitatea forțelor Moscovei de a aproviziona zona cu resurse materiale esențiale.
Potrivit lui Kuzan, forţele ucrainene au folosit această abordare în trei direcții pentru a îndepărta întreaga flotă rusă din Marea Azov și pentru a limita capacitatea Kremlinului de a organiza atacuri din sud. Chiar mai mult, țintirea Crimeei l-a ofensat pe Putin, care a promovat în mod constant capturarea peninsulei ca pe o victorie majoră.
„Ocuparea peninsulei ucrainene în 2014 este prezentată în mod curent în propagandă Kremlinului drept cea mai mare realizare a întregii domnii a lui Vladimir Putin și un simbol al revenirii Rusiei la statutul de mare putere”, a declarat Kuzan.
„Incapacitatea actuală a lui Putin de a apăra Crimeea este, prin urmare, percepută pe scară largă ca o umilință personală”.
Aliații SUA susțin eforturile Ucrainei de a recupera Crimeea, potrivit generalului Ben Hodges, fost oficial NATO și comandant general al forțelor americane din Europa.
„Am putea fi 100% clari față de ucraineni și ruși că suntem în favoarea reocupării Crimeii, indiferent de modul în care o fac”, a declarat Hodges pentru Al Jazeera săptămâna trecută.
Generalul american în retragere a adăugat că, până la sfârșitul anului, se pot aștepta mai multe mișcări în vederea arborării din nou a unui steag galben-albastru pe peninsulă.
Hodges a concluzionat: „Crimeea... este o Ucraină suverană și nu va exista nicio piedică din partea SUA dacă ucrainenii vor dărâma podul Kerci - ceea ce prevăd că se va întâmpla în acest an”.
Rușii trimit rachete S-300 în Crimeea, pregătindu-se pentru un asalt masiv asupra țintelor militare
„Acest lucru indică faptul că forțele armate ruse se pregătesc să contracareze un atac la scară largă asupra facilitaţilor lor militare și își consolidează apărarea”, se arată într-un raport al mişcării de gherilă Atesh care lupta de partea Ucrainei.
#ATESH detected missile transport to the S-300 air defense sys in Crimea
— ATESH_eng (@atesh_eng) October 3, 2024
Our agent discovered a missile delivery route to the S-300 sys near the Kerch Bridge, which they are trying to protect at all costs. We identifying air defense sys and tracking missile transport routes pic.twitter.com/7dE24jWX5q
Mai exact, după cum se poate observa şi în imaginile ataşate, gherilele au urmărit transportul unor rachete către complexul de apărare aeriană S-300 de lângă podul Kerci, despre care spun că Rusia „încearcă să îl apere prin toate mijloacele”.
Partizanii grupului Atesh au publicat fotografii cu transportul de rachete și au avertizat că vor continua să monitorizeze aceste rute de aprovizionare pentru a identifica sistemele de apărare aeriană și a slăbi capacitățile de apărare ale Rusiei, „ contribuind astfel la succesul forțelor ucrainene”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News