Ucraina așteaptă avioane Mirage 2000, dar poartă discuții și despre Gripen și Eurofighter Typhoon: De ce nu se rezumă ucrainenii strict la F-16?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion francez Mirage 2000D. Sursă: NATO
Avion francez Mirage 2000D. Sursă: NATO

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că Ucraina are un acord pentru a primi avioane Dassault Mirage 2000. Acesta nu a precizat termenul de livrare. Potrivit ministrului, Ucraina se află în discuții pentru a achiziționa avioane de luptă Saab JAS 39 Gripen de fabricație suedeză și Eurofighter Typhoon.

„În curând vom avea rezultate de anunțat”, a declarat Umerov în timpul unui interviu difuzat la postul național de televiziune pe 22 septembrie.

„Am lucrat anul trecut la formarea piloților, la construirea întregii infrastructuri necesare, iar anul acesta ne vom concentra pe modul în care să creștem suficient pentru a avea un avantaj asupra inamicului în aer”, a spus ministrul.

Vorbind despre negocierile cu partenerii internaționali privind furnizarea de aeronave, ministrul a declarat: „Inamicul folosește până la 300 de avioane și 300 de elicoptere, așa că i-am notificăm pe aliații noștri de câte escadrile sau avioane avem nevoie. De asemenea, explicăm în mod realist de ce platforme avem nevoie și ce arme ar trebui să aibă acestea”.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat pe 6 iunie că un număr nespecificat de avioane de luptă Mirage 2000-5 vor fi transferate Ucrainei, dar nu a precizat data la care vor începe livrările.

„Mâine vom lansa o nouă cooperare și vom anunța transferul de avioane de luptă Mirage 2000-5 către Ucraina, fabricate de producătorul francez Dassault, și instruirea piloților ucraineni în Franța”, a declarat el în timpul unui interviu în direct.

 

Furnizarea de avioane Mirage-2000 către Ucraina a ridicat semne de întrebare

 

La 6 iunie 2024, Franța a anunțat livrarea unui număr nespecificat de avioane Mirage 2000-5 către Ucraina pentru a-și consolida apărarea aeriană, în special în jurul regiunii Harkov, care a fost frecvent vizată de atacurile aeriene rusești.

Mirage 2000-5, aflat în serviciul Forțelor Aeriene Franceze de aproape 25 de ani, este mai puțin performant decât Rafale, dar rămâne o componentă-cheie a apărării aeriene a Franței.

Franța dispune de o flotă de 26 de avioane Mirage 2000-5. Din cauza numărului limitat de avioane disponibile și a importanței acestora pentru operațiunile militare franceze, furnizarea lor către Ucraina a ridicat semne de întrebare. O coaliție internațională, similară celei constituite pentru livrarea de F-16 americane, este în curs de formare pentru a obține aeronave suplimentare din țări precum Qatar și Emiratele Arabe Unite.

Cu toate acestea, unii experți sunt sceptici cu privire la gradul de adaptare al Mirage la nevoile Ucrainei. Crearea lanțurilor logistice și formarea piloților ar putea împiedica desfășurarea noilor F-16, care sunt considerate mai potrivite pentru cerințele forțelor aeriene ucrainene.

Ucraina are nevoie în primul rând de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a contracara avioanele rusești care operează mult în spatele liniilor frontului, ceea ce Mirage 2000-5 nu poate oferi. În prezent, Mirage 2000-5 este echipat cu rachete aer-aer MICA, care pot respinge bombardierele de luptă rusești până la 100 de kilometri.

Kyiv Post a relatat în iulie că Ucraina a refuzat oferta Suediei de a transfera avioane de luptă multiple Gripen, invocând dificultatea adoptării și integrării simultane a două aparate de zbor occidentale diferite, după sosirea recentă a avioanelor F-16. Cu toate acestea, transferurile de avioane Gripen către Ucraina rămân pe masă. 

În recentul său pachet de ajutor pentru Ucraina, Suedia a inclus, de asemenea, achiziționarea de componente pentru avioanele sale Saab JAS 39C/D Gripen pe măsură ce își modernizează propria flotă aeriană, adăugând că componentele scoase din uz incluse în pachet „[permit] posibilul lor transfer viitor către Ucraina, în așteptarea unei decizii a guvernului suedez”.

Cu toate acestea, din cauza problemelor logistice pe care le implică instruirea piloților și întreținerea unui nou tip de aeronavă, este puțin probabil ca avioanele menționate mai sus să fie observate deasupra spațiului aerian ucrainean în viitorul apropiat, deși experiența Kievului cu noile F-16 achiziționate ar putea constitui o bază pentru integrarea viitoare a altor aeronave occidentale datorită unora dintre sistemele și componentele comune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel