Coreea de Sud ar fi dispusă să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Industria de apărare ar vrea să trimită arme Kievului, iar Putin se grăbeşte să ameninţe deja Seulul

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons

Coreea de Sud își reevaluează decizia anterioară de a nu furniza arme Ucrainei, ceea ce a dus la un avertisment din partea președintelui rus Putin că ar face "o mare greșeală" dacă și-ar schimba politica. În timp ce Seulul a condamnat până acum Moscova pentru invazia la scară largă a Ucrainei și a oferit Kievului ajutor economic și umanitar, nu a trimis arme. O reacție furioasă din partea lui Putin - care s-a întors recent din Coreea de Nord, unde a semnat un pact de apărare reciprocă cu liderul Kim Jong-un - nu ar trebui să fie o surpriză.

La urma urmei, accesul la industria de apărare în plină dezvoltare a Coreei de Sud ar fi o reuşită uriașă pentru Ucraina, oferind echipamente avansate și în cantități semnificative, deschizând accesul la una dintre ultimele resurse majore de arme neexploatate pentru țara devastată de război, precizează revista americană The War Zone care a analiza discursul lui Vladimir Putin făcut la scurt timp după ce mass-media sud-coreeana a relatat că Seulul se gândește să trimită un ajutor militar letal Kievului.

,,Coreea de Sud, Republica Coreea nu are de ce să se îngrijoreze, deoarece asistența noastră militară, în conformitate cu tratatul pe care l-am semnat, apare doar în cazul în care se produce o agresiune împotriva unuia dintre semnatari", a declarat Putin reporterilor. "Din câte știu, Republica Coreea nu plănuiește o agresiune împotriva RPDC [Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord]".

Vorbind ieri la o conferință de presă în Vietnam, Putin a adăugat: "În ceea ce privește furnizarea de arme letale în zona de război din Ucraina, aceasta ar fi o greșeală foarte mare."

,,Sper că acest lucru nu se va întâmpla. Iar dacă se va întâmpla, atunci vom lua și noi decizii adecvate, care este puțin probabil să mulțumească actuala conducere a Coreei de Sud", a declarat Putin.

Vestea că Seulul se gândește să trimită un ajutor militar letal Kievului a apărut într-un raport al agenției sud-coreene de știri Yonhap.

Agenția l-a citat pe consilierul sud-coreean pentru securitate națională Chang Ho-jin, care a sugerat că revizuirea politicii a fost determinată de pactul de apărare reciprocă semnat între Putin și Kim.

O declarație oficială publicată ieri de biroul prezidențial de la Seul a criticat, de asemenea, pactul dintre Moscova și Pyongyang, precizând că acesta contravine sancțiunilor impuse Coreei de Nord:

,,Guvernul subliniază în mod clar că orice cooperare care ajută în mod direct sau indirect Coreea de Nord să-și sporească puterea militară este o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și face obiectul monitorizării și sancțiunilor comunității internaționale", se arată în declarație.

Interesant este că în aprilie 2023 au existat, de asemenea, semne că Seulul își reconsideră poziția privind furnizarea de arme către Kiev.

La acel moment, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că ar lua în considerare furnizarea de arme Ucrainei în cazul unui nou atac major împotriva civililor ucraineni.

Deși parametrii unei astfel de situații nu au fost clarificați, de atunci, populația ucraineană a fost ținta unor atacuri repetate, în principal de către drone și rachete rusești, care au vizat infrastructuri critice, precum și orașe din întreaga țară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel