Ucraina are o nouă ''armă misterioasă'' care a fost deja utilizată pentru a-i lovi pe ruşi - un hibrid între o dronă și o rachetă

S.I. Catalin |
Data publicării:

Industria de apărare a Ucrainei extinde gama de arme cu rază lungă de acțiune care pot fi utilizate de militarii ucraineni pentru a distruge ținte aflate direct pe teritoriul Rusiei. Forțele Armate ale Ucrainei dispun de o nouă armă care este un hibrid între o dronă și o rachetă, numită Palianytsia, care a trecut deja prin primul ''botez al focului''. Acest lucru a fost anunțat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.

„Astăzi a avut loc prima utilizare cu succes în luptă a noii noastre arme. O clasă complet nouă de arme - racheta ucraineană fără pilot „Palianytsi”. Aceasta este noua noastră metodă de ripostă împotriva agresorului. Inamicul a fost înfrânt. Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut acest lucru posibil: tuturor dezvoltatorilor, producătorilor și soldaților noștri. Sunt mândru de voi”, a spus Zelenski despre noile arme ucrainene.

Youtube video image

Cel mai probabil, această armă a fost dezvoltată în condiții de secret absolut, în timp ce clasificarea produsului ca „rachetă dronă” sugerează că dezvoltatorii au ales cea mai bună modalitate de a combina eficiența și costul relativ scăzut al produsului în comparație cu rachetele de croazieră „propriu-zise”, ceea ce ar trebui să faciliteze fabricarea sa în serie în condițiile lipsei de resurse bugetare cu care se confrunta Ucraina.

Deși Zelenski a declarat în mod explicit că această nouă rachetă dronă a fost utilizată „astăzi”, iar în noaptea de 24 august a fost efectuat cu succes un atac asupra unui depozit de muniții din regiunea Voronej, iar pe filmările realizate de localnici în timpul atacului „dronelor ucrainene” se poate auzi şi sunetul unui motor cu reacție, este încă dificil de spus că a fost vorba de Palyanytsia, susţin analiştii publicaţiei ucrainene Defense Express.

De exemplu, ministrul ucrainean al industriilor strategice Oleksandr Kamishin a menționat într-o recentă postare pe reţele de socializare această nouă armă ucraineană că racheta dronă Palianytsia a fost utilizată pentru a lovi o instalație militară inamică aflată în teritoriile temporar ocupate.

„Aceasta este o dronă-rachetă, deoarece caracteristicile sale tactice și tehnice se încadrează în ambele definiții. Vor exista mai multe drone rachetă, la fel cum există mai multe drone de atac cu rază lungă de acțiune, ale căror rezultate le vedem aproape în fiecare zi. ''Racheta-dronă'' este următorul pas în progresul tehnologic militar al Ucrainei. Am așteptat cu nerăbdare momentul în care vom putea demonstra inamicului eficiența sa. În cele din urmă, acest moment a venit”, a declarat Kamyshin în postarea sa.

Primele informaţii despre utilizarea de către Ucraina a unui model de ''rachetă-dronă'' a apărut la sfârşitul anului trecut. La momentul respectiv se preciza că noua dronă ucraineană cu reacție, denumită UJ-25 Skyline, pare să fi intrat în dotarea forţelor armate ucrainene.

Experţii militari au considerat atunci că UJ-25 reprezintă o altă evoluție în arsenalul în continuă creștere al Ucrainei în materie de capabilități militare fără echipaj.

Astfel, conform caracteristicilor, dacă este configurată ca o dronă kamikaze, UJ-25 ar fi capabilă să atingă ținte aflate la sute de kilometri, mult mai repede decât versiunile sale cu propulsie și ar fi mai greu de interceptat de forțele ruse.

De asemenea, are atribute care ar face-o o momeală ideală pentru a derută, distrage atenția și provoca apărarea aeriană a inamicului și pentru a ajuta la culegerea de informații despre capacitățile acestuia.

Bober, sau „Beaver”, este o altă dronă kamikaze ucraineană, a cărei dezvoltare a început în 2022. Strângerea de fonduri pentru crearea dronelor Beaver a fost inițiată pe Twitter în decembrie, la cererea Direcției Principale de Informații din Ucraina (GUR) din cadrul Ministerului Apărării.

În general, în contextul acestei știri, merită remarcată rapiditatea cu care industria ucraineană de apărare dezvolta noi sisteme de arme, precum și intensificarea producției de diverse muniții cu rază lungă de acțiune de fabricație internă.

Săptămâna aceasta, de exemplu, Marina ucraineană a dat de înțeles de cel puțin două ori că sistemul de rachete Neptune a fost utilizată pentru a lovi ținte ruseşti - feribotul Conroe Trader și sistemul de apărare aeriană S-300 aflat în regiunea Rostov a Federației Ruse. La sfârșitul lunii iulie, Statul Major General al Armatei Ucrainene a făcut aluzie la un atac cu rachete Neptune asupra unei baze a armatei ruse de lângă Kursk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel