Ucraina are nevoie de garanții de securitate credibile, nu de impunerea unui conflict înghețat

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ucraina are nevoie de garanții de securitate credibile și de o pace justă, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, marți, la Bruxelles, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai NATO, relatează Reuters. Oficialul german a avertizat împotriva impunerii unui conflict înghețat în Ucraina, în locul unei păci juste și a adăugat că oficialii de la Kiev ar trebui să decidă când să înceapă negocierile cu Rusia.

„Dacă vorbim despre pace, ar trebui să fie o pace justă, nu ar trebui să fie un conflict înghețat care să ducă doar la înarmare suplimentară și atacuri suplimentare asupra Ucrainei sau chiar asupra altor țări europene”, a declarat Baerbock în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO.

„Avem nevoie de garanții de securitate eficiente”, a subliniat ea.

Ucraina a declarat că nu va accepta nimic mai puțin decât aderarea la NATO pentru a-și garanta securitatea viitoare.

Înaintea reuniunii, într-o scrisoare adresată omologilor săi din NATO, ministrul ucrainean de externe Andri Sibiga a declarat că o invitație de a adera la alianță ar elimina unul dintre principalele argumente ale Rusiei pentru declanșarea războiului, și anume împiedicarea Ucrainei să adere la alianță.

În timp ce NATO a declarat că Ucraina va adera la rândurile sale și că drumul său spre aderare este „ireversibil”, Alianța nu a stabilit o dată sau nu a extins o invitație. Diplomații au declarat că nu există un consens între cele 32 de state membre în această privință.

Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat că Alianța „construiește o punte” către aderarea Ucrainei. Dar Rutte a spus că problema cea mai presantă este furnizarea de arme suplimentare către Ucraina pentru a respinge forțele ruse, deoarece președintele Vladimir Putin nu este interesat de pace.

„Reuniunea din următoarele două zile se va concentra pe modul de a ne asigura că Ucraina, ori de câte ori decide să înceapă discuțiile de pace, o face dintr-o poziție de forță”, a declarat Rutte reporterilor înainte de reuniune.

„Și pentru a realiza acest lucru, este extrem de important ca Ucraina să primească mai multă asistență militară”, a adăugat Rutte.

Keith Kellogg, un fost general care a fost numit recent de președintele ales al SUA, Donald Trump, în funcția de reprezentant special al acestuia pentru Ucraina și Rusia, a declarat că susține faptul că administrația Joe Biden încearcă să transfere Kievului cât mai multe arme în ultimele sale săptămâni de mandat.

Acest lucru oferă unui viitor președinte Trump „mai multă pârghie” pentru a face ceea ce intenționează să facă în Ucraina, a declarat Kellogg într-un interviu acordat luni postului Fox.

La începutul acestui an, Kellogg a scris o lucrare în care a sugerat că aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi amânată „pentru o perioadă lungă” în schimbul unui „acord de pace cu garanții de securitate”.

Dar Ucraina insistă că va accepta doar aderarea la NATO, citând experiența sa cu Memorandumul de la Budapesta din urmă cu 30 de ani, prin care a renunțat la armele nucleare în schimbul unor garanții de securitate din partea marilor puteri care s-au dovedit inutile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel