Ucraina ar urma să primească 70 de avioane de luptă? Slovacia şi Bulgaria au făcut un pas în spate. Toţi ochii sunt aţintiţi spre Polonia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane MiG-29 poloneze
Avioane MiG-29 poloneze

Pe rețelele de socializare, inclusiv pe conturile oficiale asociate unor parlamentarii ucraineni, circulă de două zile informaţii conform cărora mai multe țări din Europa sunt pe cale să trimită 70 de avioane de luptă, de provenienţă sovietică, către Ucraina pentru a consolida capacitățile sale de apărare în fața unei invazii ruse. Ţările cele mai des vehiculate care ar putea să dea curs acestui sprijin sunt: Polonia, Slovacia şi Bulgaria. Două dintre aceste state deja au respins informaţiile, deoarece chiar ele stau prost la capitolul avioane de luptă şi nu au ce transfera către Ucraina

Pentru a înţelege mai bine contextul vehicularii acestor informaţii, amintesc că şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat duminică că statele membre ale Uniunii Europene au decis să deblocheze 450 de milioane de euro pentru a cumpăra arme şi le va livra forţelor armate ucrainene pentru a le ajuta să reziste ofensivei militare ruse. Acest nou ajutor presupune şi furnizarea unor avioane de luptă.

Țările UE vor trimite „avioane de luptă” în Ucraina, la cererea Kievului, pentru a o ajuta să contracareze atacul aerian și terestre al Rusiei, a declarat duminică Josep Borrell.

"Vom furniza chiar și avioane de luptă. Nu vorbim doar de muniție", a spus el într-o conferință de presă.

După anunţul şefului diplomaţiei europene, parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a postat pe contul său de Twitter un comunicat de presă în care preciza că Bulgaria, Polonia și Slovacia ar fost de acord să pună la dispoziţia Ucrainei peste 70 de MiG-29 și Su-25.

Un oficial guvernamental ucrainean a declarat luni pentru Politico că piloții ucraineni se aflau deja în Polonia pentru a începe procesul de preluare a celor 28 de MiG-29 pe care se așteaptă ca Varşovia să le doneze către Forţele Aeriene Ucrainene.

„Potențialul transfer de avioane mai vechi de fabricație sovietică pentru a fi folosite în lupta împotriva forțelor ruse ar putea fi cel mai important moment de până acum, ca parte a unor transferuri de arme promise în ultimele zile, care includ mii de rachete antitanc, mitraliere și alte echipamente”, relatează Politico. 

Este vehiculat transferul de avioane de provenienţă sovietică din alte state europene, deoarece. Forţele Aeriene Ucrainene operează în momentul de faţă MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanker,  proiectate sovietic. De precizat că nicio țară din Uniunea Europeană nu operează avioane Su-27, ci Mig-29 şi Su-25.

Transferul de avioane F-16, Eurofighter Typhoon, Gripen sau Rafale către Ucraina este imposibil şi inutil, deoarece piloţii ucraineni au nevoie de câteva luni de pregătire şi multe ore de zbor pentru a putea opera acest tip de aeronave care sunt total diferite de cele de provenienţă sovietică.

Iniţial, reprezentanţii Poloniei şi Slovaciei nu au răspuns cererii de confirmare a Politico cu privire la un posibil transfer al unor avioane de luptă către Ucraina, dar prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a declarat luni că a respins acesta cere, deoarece ţara să nu sta foarte bine la acest capitol. Aspect cunoscut de toată lume.

"Bulgăria nu și-a asumat angajamentul de a furniza Ucrainei echipamente militare. Nu ne-am asumat angajamentul de a trimite nicio aeronave de luptă", a declarat premierul Kiril Petkov jurnaliştilor. El a subliniat că Bulgaria are un deficit de avioane de luptă și nu va trimite aeronavă nicăieri. 

 

Slovacia a negat informaţiile cu privire la un posibil transfer de avioane Mi către Ucraina

 

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Na, a negat că Slovacia va furniza Ucrainei avioanele sale MiG-29.

„Este o prostie și este o dezinformare pe care cineva a lansat-o. Am primit aceleași întrebări de la New York Times”, a precizat acesta pentru presă slovacă. Cel mai sigur, refuzul Slovaciei are la bază acelaşi argument ca al Bulgariei.

Cert este că Slovacia a decis să sprijine Ucraina, dar nu cu avioane, ci prin oferirea a 486 de rachete antiaeriene şi antitanc, 100 de lansatoare portabile de apărare antiaeriană, muniţie de artilerie de 120 mm şi combustibili.

Numărul de 70 de avioane de luptă care ar putea fi livrat Ucrainei era deja discutabilă, având în vedere că ar trebui să echivaleze cu toate aeronavele MiG-29 și Su-25 operaționale din Polonia, Slovacia și Bulgaria. Acesta este de fapt mai mult decât numărul total de avioane pe care acele țări îl au în prezent la dispoziție, așa cum a subliniat publicaţia The War Zone.

Nici măcar nu este clar de unde a venit acel total de 70 de avioane de luptă care ar urma să fie trimis Ucrainei. Potrivit analiştilor militari ai publicaţiei The War Zone, link-ul atașat Tweet-ului de la Rada indică un canal în limba ucraineană de pe rețeaua de socializare Telegram care se numește „Armed Forces News UA”, dar care nu pare a fi o sursă oficială. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel