După un nou schimb exploziv de replici cu președintele american Donald Trump, ucraineanul Volodimir Zelenski a postat o declarație din 2018, din primul mandat al lui Trump, care spunea că Crimeea este teritoriu al Ucrainei. Acest lucru s-a întâmplat după ce Trump l-a certat pe omologul său ucrainean pentru că nu a cedat Crimeea în favoarea Rusiei, afirmând că acest lucru dăunează negocierilor de armistițiu cu Moscova, care ar putea duce la încheierea războiului de ani de zile din Ucraina.
Descriind discuțiile de pace purtate miercuri la Londra, Zelenski a declarat că acestea au fost marcate de „emoții”. El a promis, de asemenea, să respecte Constituția ucraineană, despre care a afirmat anterior că interzice cedarea către Rusia a unor teritorii precum Crimeea.
Declarația privind Crimeea din 2018, uitată de Statele Unite
„Sub Trump, Declarația Crimeea a fost semnată în timpul primului său mandat în 2018, în care Statele Unite nu au recunoscut Crimeea ca parte a Rusiei”, a declarat Volodimir Ariev, deputat al Partidului Solidarității Europene, pentru Kyiv Independent.
„Dacă SUA încalcă această declarație, pe care ea însăși a făcut-o, se va prezenta ca un partener îndoielnic la nivel mondial... și va deschide cutia Pandorei la nivel global.”
Declarația privind Crimeea din 2018, publicată după summitul Trump-Putin de la Helsinki din 16 iulie 2018, a întărit principiul internațional conform căruia nicio țară nu ar trebui să schimbe granițele prin forță.
Documentul, publicat de Departamentul de Stat al Statelor Unite la 25 iulie, a afirmat că Washingtonul nu recunoaște și nu va recunoaște pretenția Rusiei asupra Crimeei. La acea dată, președintele Trump a declarat că întâlnirea sa cu Putin a fost „una dintre cele mai bune din toate timpurile”.
Declarația a citat Declarația Welles din 1940, care a refuzat să recunoască anexarea sovietică a statelor baltice, făcând o paralelă istorică directă cu situația din Crimeea.
Orice decizie de recunoaștere a controlului Rusiei asupra Crimeei ar inversa un deceniu de politică americană și ar putea răsturna consensul larg răspândit de după cel de-al Doilea Război Mondial potrivit căruia frontierele internaționale nu ar trebui să fie modificate prin forță.
Comentariile lui Trump au fost făcute după ce o reuniune la Londra, menită să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, a fost amânată după ce secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că nu va participa.
Se aștepta ca Rubio să ia parte la discuțiile cu oficialii ucraineni, britanici și europeni, însă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a declarat marți că acesta nu va mai participa din cauza unor „probleme logistice”, deși un oficial american și doi diplomați europeni cunoscători ai subiectului au declarat că cel mai înalt diplomat american nu a mers deoarece administrația nu a considerat că se află într-un punct decisiv al discuțiilor în curs.
Ucraina se află într-o poziție extrem de frustrantă, după ce a făcut tot ceea ce i s-a cerut de către SUA de când procesul de pace a început în mod serios, dar acum este pusă în fața unor solicitări care sunt probabil imposibil de realizat.
La 11 martie, Kievul a semnat un armistițiu complet de 30 de zile, propus de SUA, și a luat măsuri în vederea semnării unui acord privind mineralele cu Washingtonul, după ce Trump a întrerupt schimbul de informații militare și de informații în urma unei mustrări acum infamante a lui Zelenski în Biroul Oval în februarie.
Rusia a refuzat să fie de acord cu o încetare completă a focului și a continuat atacurile devastatoare împotriva civililor ucraineni, însă Casa Albă nu a aplicat nicio sancțiune sau presiune pentru a le determina să înceteze.
Eforturile diplomatice de a pune capăt războiului din Ucraina, dinamitate de SUA
În ciuda acestui fapt, SUA promovează acum un acord de pace care recompensează războiul de agresiune al Rusiei și privează Ucraina de teritoriu fără garanții de securitate care ar putea împiedica Moscova să lanseze un alt război în viitor.
Aceste schimbări creează noi incertitudini cu privire la eforturile diplomatice de a pune capăt războiului purtat de Rusia. Statele Unite au devenit din ce în ce mai ferme în solicitarea lor de a forța Kievul să ajungă la un acord, însă Ucraina este ferm convinsă că nu va renunța la Crimeea, care a fost ocupată de Rusia din 2014, sau la părți din estul Ucrainei care au fost capturate în urma invaziei pe scară largă a Moscovei în 2022.
Miercuri, vicepreședintele american J.D. Vance a amenințat cu abandonarea negocierilor, declarând reporterilor în timpul unei vizite în India: „Am făcut o propunere foarte explicită atât rușilor, cât și ucrainenilor, și este timpul ca ei să spună da sau SUA să se retragă din acest proces”.
Propunerea SUA care a provocat un blocaj include recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei, peninsula din sudul Ucrainei anexată ilegal de Moscova, a declarat pentru CNN un oficial familiarizat cu cadrul. De asemenea, ar pune în aplicare o încetare a focului de-a lungul liniilor de front ale războiului, a spus oficialul.
Zelenski a precizat marți că este deschis la discuții cu Rusia, dar că Kievul nu va accepta un acord care recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei.
Una dintre cele mai urgente probleme în cazul în care SUA ar recunoaște Crimeea ca fiind un teritoriu rusesc este legată de faptul că legislația ucraineană nu permite Kievului să fie de acord sau să aprobe această decizie.
În conformitate cu Constituția ucraineană, Crimeea este o parte inseparabilă și recunoscută din punct de vedere juridic a Ucrainei. Guvernul ucrainean nu poate adopta acte care să contravină constituției țării, iar constituția nu poate fi schimbată în timpul legii marțiale.
„Niciun guvern ucrainean nu are mandatul de a recunoaște Crimeea ca fiind rusă”, a declarat pentru Kyiv Independent Halyna Yanchenko, deputat al partidului Slujitorul Poporului.
Singura modalitate prin care Ucraina ar putea recunoaște legal Crimeea ca fiind rusă ar fi organizarea unui referendum pe această temă și consultarea opiniei publice. Deși sondajele recente arată că numărul ucrainenilor dispuși să facă concesii teritoriale pentru a pune capăt războiului a crescut, majoritatea încă se opun acestei idei.
Dacă Statele Unite propun recunoașterea de jure a Crimeei ca fiind rusă, prioritatea imediată a Ucrainei ar trebui să fie lobby-ul împotriva acestui lucru, a declarat analistul politic ucrainean Evhen Mahda, pentru Kyiv Independent.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News