Ucraina ar putea primi drone de atac americane MQ-9 Reaper

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ucraina este în discuții pentru achiziționarea de drone grele de atac de fabricație americană, capabilitate care ar putea produce modificări semnificative în dinamica războiului cu Rusia.

Publicitate

Oficiali ucraineni s-au întâlnit săptămâna trecută la Washington cu reprezentanții companiei General Atomics, producătorul de drone militare MQ-9 Reaper, principalul UAV de recunoaștere și atac al Forțelor Aeriene ale SUA.

Întrucât guvernul SUA trebuie să aprobe orice vânzare a unei capabilități de acest nivel, este puțin probabil ca discuțiile dintre Ucraina și producătorul american să fi avut loc fără să fi primit anterior undă verde din partea administrației Biden.

„Avem avioane disponibile pentru transfer imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt al General Atomics C. Mark Brinkley pentru Forbes.

„Cu sprijinul guvernului SUA, aceste avioane ar putea fi în mâinile piloților militari ucraineni în câteva zile'', a mai spus Brinkley.

General Atomics are deja experiență în livrarea rapidă a dronelor MQ-9 către alte națiuni. „În trecut, am lucrat cu guvernul SUA pentru a trimite MQ-9 Reaper către o națiune parteneră în mai puțin de 30 de zile”, a precizat Brinkley.

Administrația Biden intenționează deja să furnizeze Ucrainei arme mai avansate. Preocupate de faptul că armele grele din categoria tancurilor și avioaneleorde luptă cu pilot ar escalada conflictul, SUA au furnizat cu atenție Ucrainei arme mai mici, cum ar fi rachetele antitanc Javelin, sistemele antiaeriene portabile Stinger și chiar drone kamikaze Switchblade.

MQ-9 ar fi un sistem mult diferit față de tot ce s-a livrat anterior. General Atomics nu a menționat modele specifice pe care le-ar putea vinde, însă cel mai probabil candidat ar fi Reaper, care, împreună cu varianta anterioară Predator (MQ-1) au reprezentat coloana vertebrală a acțiunilor militare americane  cu drone de mai bine de 20 de ani.

Comentariul autorului: Informația are un impact mai mare prin semnificația privind nivelul la care SUA sunt dispuse să sprijine Ucraina, decât prin posibilitatea reală de punere în practică pe termen foarte scurt, așa cum ar fi necesar pentru a putea influența situația actuală din teren.

Probabil ca SUA pot livra un prim lot de Reaper într-o lună, însă timpul este cu mult insuficient pregătirii operatorilor ucraineni la un nivel adecvat utilizării eficiente în luptă a acestora.

Dacă “marea ofensivă pentru Donbas” va avea loc în următoarele săptămâni, așa cum se estimează din analiza poziționării trupelor ruse, cu siguranță că o astfel de tranzacție nu va putea influența soarta luptelor. Însă dacă forțele ucrainene continuă să opună rezistența cu care a uimit deja și îngheață situația din teren împiedicând încercuirea Donbasului, sau dacă acestea își propun să elibereze Donbasul după un eventual succes rus, atunci s-ar putea obține timpul necesar, iar utilizarea dronelor grele de atac ar juca un rol major în favoarea Ucrainei.

Însă foarte probabil Rusia va reacționa foarte dur dacă discuțiile în acest sens evoluează, amenințând cu accesarea mijloacelor nucleare. De altfel, utilizarea dronelor strategice de acest tip a fost unul din argumentele pentru care Rusia s-a retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), acuzând SUA că au înlocuit vectori clasici incluși în tratat - rachete cu capacitate nucleară şi rază intermediară de acţiune (de la 500 la 1.500 km) - cu drone cu capacități similare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel