Ucraina ar fi cerut SUA sisteme THAAD instalate în Harkov la 30 de km de Rusia, capabile să „privească” adânc în teritoriul rus

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin
Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin

Confruntată cu agresiunea rusă și escaladarea tensiunilor de la granițele sale, Ucraina a primit armament din partea mai multor state occidentale, îngrijorate că Vladimir Putin ar putea angrena Federația Rusă într-o nouă aventură militară pe teritoriul Ucrainei.

Publicitate

Statele Unite ale Americii au oferit probabil cel mai puternic sprijin militar Ucrainei, deblocând pachete militare oferite Kievului, dar acordând și contracte pentru armament, inclusiv sisteme antitanc Javelin.

Estonia a donat și ea rachete Javelin către Kiev, în timp ce Marea Britanie a furnizat aproximativ 2.000 de rachete antitanc NLAW. Lituania, Letonia, Cehia sau Polonia au oferit și ele armament Ucrainei.

Totodată, la începutul lunii aprilie a anului trecut, Andrii Iermak, şeful administrației prezidențiale ucrainene, a susţinut într-un interviul acordat revistei Time că Statele Unite ar trebui să desfăşoare sisteme Patriot, sisteme cu rază lungă de acțiune, pe teritoriul Ucrainei.

Revenind la „zilele noastre”, confruntându-se cu o prezență militară masivă la granițele sale, Ucraina ar fi solicitat Americii dislocarea de sisteme cu rază scurtă, medie și intermediară de acțiune de tip THAAD.

 

Un oficial rus spune că Ucraina a solicitat SUA dislocarea de sisteme THAAD la Harkov, la 30 de kilometri de granița rusă, astfel încât NATO „poate privi adânc în teritoriul rus”

 

Informația trebuie privită cu atenție întrucât nu vine de pe un canal oficial, ci este dată publicității de presa rusă. Mai cu seamă agenția de presă Tass, într-un material publicat ieri, și în care, citat sub protecția anonimatului, un oficial de la Kremlin anunță că partea ucraineană a solicitat SUA desfășurarea de sisteme THAAD pe teritoriul ucrainean.

Oficialul rus care a făcut declarația spune că e vorba de mai multe divizii ale sistemelor mobile THAAD pe care ucrainenii le-au solicitat americanilor, cerând ca acestea să fie dislocate la Harkov. Harkovul este al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei și se află în imediata apropiere de granița cu Federația Rusă, la aproximativ 30 de kilometri de aceasta.

Potrivit sursei citate, stațiile radar AN/TPY-2 care fac parte din complexul THAAD sunt capabile să monitorizeze o parte semnificativă a Federației Ruse. Oficialul de la Moscova spune că prin dislocarea de THAAD în Harkov NATO „ar putea să privească adânc în teritoriul rus, la o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri”.

 

Un general rus spune că Armata nu se teme de sistemele THAAD și că armamentul american nu ține pasul cu cel rus

 

Generalul rus Aitech Bizhev, contactat de publicația rusă Vzglyad, comentând informația dată publicității de Tass cu privire la solicitarea Ucrainei ca SUA să livreze sisteme THADD, admite că sistemul american de apărare antirachetă are „aproximativ aceleași caracteristici și capacități cu S-500”, dar Rusia nu se îngrijorează întrucât armamentul rus e superior celui american.

„THAAD este puțin depășit și e ineficient împotriva armamentului nostru modern de atac. Americanii sunt în general puțin în urma armelor noastre”, a precizat generalul rus care a admis însă că sistemul american ar putea lovi precis o parte din tehnica rusă în cazul unui ipotetic conflict, dar că o dislocare în Harkov a acestor sisteme le-ar transforma în „ținta” principală care ar fi monitorizată de Armata rusă.

THAAD este un sistem de apărare antirachetă conceput pentru a distruge rachetele balistice cu rază scurtă, medie și intermediară de acțiune prin interceptarea lor în timpul coborârii sau reintrării în atmosferă.

Sistemul THAAD a fost desfășurat și în România, în 2019, între lunile aprilie și septembrie, în perioada în care sistemul antirachetă de la Deveselu a trecut printr-un proces de mentenanţă conform planificării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel