Un an mai târziu, când Coreea de Nord a luat decizia sa trimita mai mult de 10 000 de soldați în Rusia, președintele american Joe Biden a ridicat toate restricțiile impuse ucrainenilor privind utilizarea ATACMS. Apoi, Regatul Unit a făcut același lucru cu rachetele sale de croazieră aer-sol Storm Shadow, la fel ca Franța cu SCALP.
În ceea ce privește Kievul, aceste arme cu rază lungă de acțiune - cel puțin 300 km - erau destinate să lovească depozitele logistice și aerodromurile utilizate de forțele ruse pentru a-și desfășura operațiunile în Ucraina, precum și fabricile de armament.
În replică, Rusia a făcut o demonstrație de forță, lansând o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune „9M729-Orechnik” asupra orașului ucrainean Dinipro. Cu toate acestea, forțele ucrainene au continuat să lovească teritoriul rus cu rachetele cu rază lungă de acțiune de care dispun. Potrivit Moscovei, au fost utilizate 31 de rachete ATACMS și 14 rachete Storm Shadow.
Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, a estimat recent că atacurile efectuate de ucraineni cu rachete ATACMS au „afectat serios un număr” de depozite și fabrici din Rusia.
,,Rușilor „nu le place ca ATACMS să le lovească țara. Aceste rachete sunt eficiente. Ele le limitează capacitatea de a lupta eficient pe linia frontului și asta este ceea ce ne dorim”, a declarat amiralul Bauer. Cu toate acestea, a adăugat el, „întrebarea este dacă acest lucru este suficient pentru a câștiga”.
La urma urmei, cursul războiului nu s-a schimbat. În plus, în afară de lansarea rachetei Orechnik asupra Dinipro, escaladarea militară de care oficialii occidentali se temeau nu a avut loc. După cum subliniază New York Times, cazul ATACMS este „comparabil cu ceea ce s-a întâmplat cu alte arme occidentale”, în sensul că Ucraina le-a obținut doar după ce a pierdut teren.
În orice caz, deși ATACMS și SCALP EG / Storm Shadow au fost eficiente, oficialii NATO au declarat ziarului american că forțele ucrainene ar fi putut fi „mai atente” în alegerea țintelor, având în vedere numărul limitat de rachete care le-au fost livrate.
Ca urmare, stocul de rachete ATACMS este acum practic epuizat. Atunci când președintele Biden a autorizat Kievul să le utilizeze împotriva țintelor de interes militar din Rusia, forțele ucrainene nu dispuneau decât de aproximativ 50 din cele 500 primite. În ceea ce privește Storm Shadow, Regatul Unit a avertizat deja că nu mai are multe de furnizat.
De asemenea, odată cu viitoarele schimbări în politica externă a SUA, cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, forțele ucrainene trebuie să își pastreze rachetele ATACMS rămase. „Trebuie să păstrăm aceste capacități și să le folosim cu înțelepciune și foarte inteligent”, a declarat pentru New York Times Mikola Bielieskov, analist militar la Institutul Național pentru Studii Strategice.
Într-un interviu acordat Le Journal du Dimanche în noiembrie, ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a declarat că a semnat „un nou transfer de aproximativ zece rachete SCALP” către Ucraina, pe lângă cele patruzeci deja furnizate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News