Bilanț catastrofal pentru ruși după atacul cu Storm Shadow în Crimeea: Ucraina l-a eliminat pe Comandantul Flotei Mării Negre, împreună cu alți 34 de ofițeri

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-24 ucrainean. Photo source: US Military Action @YouTube
Su-24 ucrainean. Photo source: US Military Action @YouTube

Potrivit publicației The Kyiv Independent, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, pe 25.09.2023, că atacul de săptămâna trecută asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) din Sevastopol s-a soldat cu moartea a 34 de ofițeri ruși, inclusiv a comandantului flotei, și rănirea altor 105 militari.

Deși informațiile privind moartea comandantului FRMN, amiral Viktor Sokolov, apăruseră anterior, acestea nu fuseseră confirmate până acum din surse oficiale ucrainene.

Statul major al FRMN din Sevastopol a fost lovit pe 22 septembrie, în timpul unui atac cu rachete ucrainene. Imaginile prin satelit realizate de Planet.com au dezvăluit daune masive provocate de atacul asupra clădirii. După cum susțin oficialii ucraineni, aceasta nu mai poate fi restaurată.

Potrivit postului britanic Sky News, atacul a fost efectuat cu întrebuințarea rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.

Atât Kievul, cât și Moscova au confirmat că sediul FRMN a fost lovit în timpul atacului. Kirillo Budanov, șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, a declarat ulterior, în cadrul unui interviu pentru Vocea Americii, că cel puțin nouă persoane au fost ucise, iar alte 16 rănite în urma atacului.

Budanov a menționat că lista răniților include ofițeri superiori, cum ar fi comandantul forțelor ruse din Regiunea Zaporojie, generalul Alexander Romanciuk, sau generalul Oleg Tsekov.

Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale a mai raportat că o lovitură anterioară din 13 septembrie împotriva navei de desant Minsk, andocate în șantierul naval din Sevastopol, a provocat 62 de victime în rândul personalului rus.

După cum a informat Ministerul Apărării al Marii Britanii, atacul împotriva facilității de reparații navale Sevmorzavod din Sevastopol a dus la distrugerea navei de desant Minsk din clasa Ropucha și a avariat grav submarinul Rostov pe Don din clasa Kilo, ambele fiind în curs de reparare în momentul atacului.

Comentariul autorului: Informațiile apărute în presa ucraineană privind amploarea consecințelor atacului cu rachete asupra sediului FRMN au fost preluate de foarte mulți utilizatori de pe rețelele de socializare.

Deși, deocamdată, acestea nu au fost confirmate și de partea rusă, ținând cont de imaginile apărute în momentul lovirii în plin a clădirii istorice a conducerii FRMN, se poate aprecia că acestea ar putea fi reale. Mai ales dacă se vor confirma și informațiile anterioare din presa ucraineană potrivit cărora momentul loviturii a coincis cu desfășurarea în clădire a unei ședințe a militarilor ruși.

În ceea ce privește clădirea Statului major al FRMN din Sevastopol, trebuie precizat faptul că reprezentanții ruși au anunțat că au început demolarea unei părți a acesteia. Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a anunțat astăzi, pe canalul său de Telegram, că exploziile care s-au auzit în localitate sunt legate de detonarea controlată a unei părți din clădirea avariată de atacul ucrainean.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel