După cum a precizat oficialul ucrainean, în total, Ministerul rus al Apărării a primit de la Teheran un număr de 46 de drone de atac, similare cu cele americane. Acestea ar fi fost obținute în schimbul unor avioane rusești de vânătoare de tip Su-35.
Se pare că partea rusă nu intenționează să integreze aceste aparate de zbor fără pilot într-un sistem unic la nivel tactic, ci intenționează să le folosească în calitate de mijloace de atac și pentru dirijarea rachetelor.
Aleksei Arestovich a menționat și faptul că, între altele, dronele iraniene reprezintă și unul dintre motivele amânării începerii contraofensivei ucrainene din sudul țării. În opinia sa, ceea ce se întâmplă în Donbas nu este de o importanță primordială. Totul se va decide în Regiunile Herson și Zaporojie.
Cu o zi înainte, Arestovich făcuse referiri și la ofensiva forțelor ruse din zona Pesok și Avdiivka din direcția Donețk, afirmând că nu a fost vorba despre o retragere a armatei ucrainene, ci de o apărare de manevră.
“În general, situația se prezintă astfel: Sub presiunea inamicului, care și-a creat superioritate locală, trupele noastre manevrează, retrăgându-se pe poziții mai avantajoase. Aceasta nu este, de fpat, o retragere, ci o apărare mobilă”, a declarat Arestovich.
Faptul că Rusia a negociat achiziționarea de drone din Iran nu e niciun secret, deși Moscova a negat acest lucru
Comentariul autorului: Posibilitatea achiziționării de către Rusia a unor drone din Iran este discutată de mai multă vreme în presa internațională. Dezvoltarea acestei teme a fost facilitată și de deplasarea recentă a președintelui rus, Vladimir Putin, în Iran, unde a purtat atât convorbiri bilaterale cu omologul său iranian, cât și la nivel trilateral: Rusia, Iran și Turcia.
Faptul că Rusia apelează la dronele iraniene este destul de ciudat, ținând cont de faptul că militarii ruși dispun de o serie de drone de atac și de cercetare de producție proprie. Până în prezent, s-a vorbit despre utilizarea în conflictul din Ucraina a dronelor de cercetare Orlan-10 și Forpost, precum și a dronelor kamikaze Lancet.
În ceea ce privește întrebuințarea altor drone de atac, se pare că rușii dau dovadă de reținere, temându-se probabil de faptul că acestea ar putea cădea în mâinile militarilor ucraineni și ar putea fi studiate astfel de reprezentanții NATO, în special de cei americani.
Exact din același motiv, nici partea americană nu a inclus anumite tipuri de drone în ajutorul militar acordat Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News