"La această oră, toate dovezile arată că Rusia se află în spatele atacului cibernetic", a afirmat Ministerul pentru Digitalizarea Ucrainei într-un comunicat. Acest sabotaj "este o manifestare de război hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei din 2014", a susţinut ministerul.
Potrivit ministerului ucrainean, obiectivul atacului cibernetic este "nu doar de a intimida societatea", ci şi de a "destabiliza situaţia din Ucraina, subminând încrederea ucrainenilor în putere".
La rândul său, compania Microsoft a avertizat că atacul cibernetic masiv suferit de ministerele şi site-urile guvernamentale ucrainene, în care Kievul vede mâna Moscovei, ar putea face inoperabilă orice structură informatică a guvernului.
"Software-ul rău intenţionat (malware), care seamănă cu un ransomware dar nu are un mecanism de recuperare a răscumpărării, vizează să distrugă şi să facă inoperabile site-urile vizate, nu să recupereze o răscumpărare", a subliniat gigantul american într-o postare pe blogul său.
Atacul a fost mai amplu decât s-a crezut inițial
Mai mult, atacul pare să fi vizat mai multe organisme decât se credea la început, potrivit Microsoft. "Am găsit acest malware pe zeci de sisteme ce aparţin guvernului (ucrainean), dar şi unor ONG-uri şi organizaţii de informaţii tehnologice, toate cu sediul în Ucraina. În acest stadiu, nu putem spune care este ciclul operaţional al acestui atac, nici câte alte organizaţii pot fi victime", a adăugat compania.
Microsoft a informat de asemenea că până în prezent compania nu a putut identifica originea acestor atacuri. Ucraina şi Occidentul văd în ele mâna Moscovei, iar unii consideră că acesta ar putea fi un atac preliminar unuia militar pe teren.
Vineri, Ucraina a afirmat că deţine "indicii preliminare" care indică o posibilă implicare a serviciilor secrete ruse.
Kremlinul a respins imediat acuzaţiile de vineri.
Acest atac cibernetic a survenit în timp ce tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au escaladat puternic, Kievul acuzând Moscova că ar fi comasat trupe la frontiera sa pentru a pregăti o invazie militară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News