"Ieri, tribunalul arbitral care a analizat cazul Ucrainei împotriva Rusiei privind reținerea a trei nave și echipajelor acestora și-a anunțat decizia cu privire la cursul procesului. Cazul va fi examinat în două etape: în primul rând, Tribunalul de arbitraj va lua în considerare așa-numita jurisdicție a Rusiei, iar apoi va trece la examinarea cazului pe fondul problemei. Ucraina va trebui să prezinte în scris poziția cu privire la obiecțiile preliminare, după care Tribunalul va decide dacă le va accepta pentru a face schimb de poziții scrise sau pentru a programa audieri orale", a scris Yenin pe Facebook precizând că un astfel de curs al acțiunilor este o practică normală a instituțiilor judiciare internaționale.
Viceministrul a amintit că în urmă cu un an, pe 8 noiembrie 2019, Curtea Internațională de Justiție a respins “cu un număr de voturi fără precedent” obiecțiile jurisdicționale ale Rusiei. Aceasta s-a întâmplat în cealaltă revendicare a Ucrainei, cea privind dreptul de utilizare a apelor din Marea Neagră, Marea Azov și strâmtoarea Kerci, la care Curtea de Arbitraj a respins cinci din cele șase obiecții ale Rusiei.
În acest sens, Yenin a adăugat că ambele cazuri vor continua cu analiza de fond a problemelor. "Rusia trebuie să răspundă acum în limbajul faptelor la numeroasele dovezi furnizate de Ucraina", a mai declarat diplomatul ucrainean încrezător în șansele Ucrainei și convins că “Federația Rusă își va asuma întreaga responsabilitate pentru aceste încălcări!"
Comentariul autorului: Optimismul viceministrului ucrainean are o componentă subiectivă și emoțională care nu poate fi neglijată și care este bazată în special pe argumentul că Rusia a returnat cele trei nave ucrainene și echipajele acestora în urma deciziei (cu 19 la 1) a Tribunalul Internațional. În realitate însă, marinarii ucraineni au fost eliberați în cadrul unui proces mai larg de schimb de deținuți/prizonieri între Ucraina și Rusia, iar ceea ce ucraineni numesc acum “nave returnate” mai erau doar niște simple carcase plutitoare din care rușii au scos inclusiv instalațiile sanitare și a căror eliberare au prezentat-o ca pe un gest de mărinimie față de fratele mai mic renegat.
În termeni reali, instanțele internaționale întâmpină o problemă serioasă în luarea unei hotărâri cu șanse reale de aplicare. Aceasta ar trebui probabil să întrunească simultan cel puțin două condiții: să fie în sprijinul Ucrainei, stat victimă și clar dezavantajat, dar în același timp să îi permită și Rusiei libertatea de a găsi o soluție convenabilă de aplicare și respectare. Altfel, oricare din cele două părți va fi nemulțumită, iar tensiunile se vor transforma iar în conflicte în teren.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News