Ucraina a țintit un sistem rus de apărare antiaeriană S-300 aflat în regiunea rusă Rostov. Ce armă ar fi utilizat militarii ucraineni pentru a lovi această ţintă

S.I. Catalin |
Data publicării:

Forțele Armate Ucrainene au lovit poziția unui sistem rusesc de apărare antiaeriană S-300 aflat lângă oraşul Novoshakhtinsk, în regiunea Rostov din Rusia, în cursul nopții de 21 august, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Au fost observate explozii în zonele vizate. Acuratețea loviturii este în curs de determinare”, a declarat Statul Major General în raportul său, fără a oferi alte detalii cu privire la urmările atacului.

Vestea vine la scurt timp după ce autoritățile din regiunea Rostov au raportat doborârea unei rachete ucrainene în partea de vest a regiunii.

Novoshakhtinsk se află în partea de nord-vest a regiunii Rostov Oblast, la aproximativ 60 de kilometri nord de Rostov pe Don, la aproximativ 15 kilometri est de frontiera ucraineană și la mai puțin de 200 de kilometri de linia frontului (aproximativ 120 de mile).

„Potrivit datelor preliminare, nu au existat victime sau pagube ca urmare a resturilor căzute”, a declarat guvernatorul Vasili Golubev pe canalul său Telegram. Rusia nu obișnuiește să comenteze pierderile sale militare în urma atacurilor ucrainene.

S-300 este un sistem de rachete sol-aer din era sovietică, conceput în principal pentru interceptarea țintelor aeriene cu rază lungă de acțiune.

„Trebuie remarcat faptul că forțele ruse folosesc, de asemenea, sisteme S-300 pentru atacuri asupra orașelor ucrainene pașnice, distrugând clădiri rezidențiale și terorizând populația civilă”, a declarat Statul Major ucrainean.

Atacul a fost o operațiune comună a Marinei ucrainene cu alte departamente ale forțelor de apărare ale Ucrainei. Statul Major General nu a precizat ce sistem de arme a fost folosit pentru efectuarea acestui atac.

Analiştii publicaţiei ucrainene Defense Express susțin că formularea Statului Major General conține un indiciu cu privire la ce fel de arme au fost folosite în cadrul atacurilor. Publicația susține că atacul a fost efectuat de unități ale Marinei ucrainene.

„Singura armă cunoscută la dispoziția Marinei cu o astfel de rază de acțiune este Neptun, care a fost deja utilizată pentru a distruge sistemele rusești din Crimeea”, se arată în raport.

Acest tip de armă a fost deja utilizat în alte operațiuni ale forțelor armate. De exemplu, cu ajutorul lui „Neptun”, în lună martie a acestui an, ucrainenii au reușit să lovească nava de marea nava de desant „Konstantin Olshansky”, aflată în Crimeea ocupată. La 31 mai, mai multe rachete Neptun au lovit, de asemenea, un terminal petrolier din apropierea portului Kavkaz de pe malul rusesc al Strâmtorii Kerci, iar informația a fost confirmată de Statul Major General al armatei ucrainene.

Canalele ruseşti de Telegram au distribuit ceea ce au considerat a fi materiale video ale atacurilor cu drone deasupra regiunii Rostov.

În aceeași seară, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a afirmat că capitala rusă a fost supusă „uneia dintre cele mai mari încercări de a ataca Moscova cu drone de până acum”, 10 drone fiind presupus doborâte.

Anterior, armata ucraineană a raportat o lovitură reușită împotriva unui alt sistem S-300 în regiunea Donețk în noaptea de 16 iulie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel