Ucraina a primit primul lot de avioane F-16. Aeronavele au fost folosite deja în misiuni de apărare aeriană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina

Primele aeronave F-16 ar fi sosit în Ucraina, anunță Bloomberg.

Forțele Aeriene ucrainene au în dotare acum primele avioane F-16.

Primul lot de avioane de luptă F-16 de la Aliați a sosit în Ucraina. Aceasta este o mișcare mult așteptată care ar putea crește capacitatea țării devastate de război de a respinge atacurile rusești, relatează  Bloomberg.

Deocamdată nu se știe dacă piloții ucraineni, care s-au antrenat cu parteneri occidentali în ultimele luni, vor putea începe să folosească avioanele F-16 imediat sau dacă va mai dura ceva timp până la prima misiune, au spus sursele Bloomberg.

Cu toate acestea, Telegraph are informații că avioanele de luptă occidentale au fost deja folosite, însă doar ca apărare aeriană. Un oficial al forțelor aeriene ucrainene nu a negat acest lucru, menționează publicația.

Termenul limită pentru transferul avioanelor de război fabricate din SUA a fost sfârșitul acestei luni și a fost respectat, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, care au vorbit sub condiția anonimatului. Numărul de avioane este mic, au spus ei.

Ucraina are acorduri ferme că în viitorul apropiat va primi 10-20 de avioane, dar rămân o serie de întrebări la care trebuie găsite răspunsuri adecvate: cum face ca să antreneze mai mulți piloți sau cum va apăra Ucraina toate aerodromurile unde vor fi poziționate avioanele F-16.

Chiar dacă la început s-a crezut că procesul va dura mai puțin, a fost nevoie de mai mult de un an pentru ca F-16 să ajungă în Ucraina.

În august 2023, Țările de Jos și Danemarca au promis că vor transfera Ucrainei un total de 61 de avioane de luptă americane F-16. De altfel, Olanda a trimis mai multe F-16 și la Centrul F-16 din România, de la Borcea. Aeronavele vor fi utilizate în procesul de pregătire al piloților statelor NATO și ai celor partenere, precum Ucraina.

Norvegia a confirmat intenția de a furniza F-16. Belgia va transfera și F-16 în Ucraina, dar din 2025. În total, Ucraina așteaptă să primească 79 de F-16 din Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos.

 

Arme moderne pentru F-16

Amintim că, potrivit WSJ, SUA vor echipa avioanele de luptă F-16 cu arme moderne, care vor fi transferate în Ucraina.

Un oficial american intervievat de publicație a spus că, în ciuda stocurilor limitate și a capacităților de producție ale Pentagonului, acesta va furniza F-16 muniție aer-sol, kituri de ghidare a bombelor de precizie și rachete aer-aer moderne în cantități suficiente pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale Ucrainei.

Următoarele arme sunt în discuție pentru F-16:

  • AGM-88 HARM rachete aer-sol ;

  • versiuni ale kiturilor  de muniție Joint Direct Attack cu rază extinsă (tip JDAM), care transformă bombele neghidate în arme „inteligente”;

  • bombe cu diametru mic care explodează pe o rază îngustă;

  • rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AMRAAM;

  • Rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune AIM-9X pentru aeronave.

SUA și aliații săi au refuzat să dea date specifice pentru primirea avioanelor și a armelor din motive de securitate.

În ceea ce privește întreținerea aeronavelor și pregătirea piloților, unul dintre interlocutorii WSJ a spus că majoritatea lucrărilor de reparații se pot face nu în SUA, ci mai aproape de zona de luptă, dar în cele din urmă Ucraina va avea nevoie de propriile instalații de reparații.

Un alt interlocutor a menționat că, de regulă, un pilot danez de F-16 are nevoie de obicei de mai mult de patru ani pentru a se pregăti pe deplin pentru a zbura, în timp ce piloții ucraineni au nevoie doar de aproximativ un an.

În plus, nu este clar cum va fi folosit F-16 împotriva forțelor ruse.

Un oficial american a spus că Washingtonul va limita utilizarea armelor furnizate pentru a lansa lovituri pe teritoriul Rusiei, așa cum este cazul altor tipuri de arme. Astfel, Kievul va avea voie să le folosească pe teritoriul Rusiei doar ca răspuns la atacurile pregătite de ruși pe teritoriul Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel