Soldații Brigăzii 17 Tancuri din Krivoi Rog au prezentat primele imagini cu aceste obuziere autopropulsate, pe pagina de Facebook a unității.
„Se numesc Zeii Războiului, dar sunt în carne și oase, cu suflet și inimă, obișnuiți, curajoși și nestăpâniți, artileriştii ucraineni din Brigada 17 Independentă de Tancuri”, este mesajul, care însoțește fotografiile postate.
Cel puțin 20 dintre sistemele respective au fost achiziționate de Marea Britanie de la compania militară privată belgiană FTS.
În iunie 2022, secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie a cumpărat și reparat peste 20 de sisteme M109A4BE.
„Desfășurăm peste 20 de obuziere autopropulsate de 155 mm pe care le-am achiziționat de pe piața globală, le-am renovat și încep să vină și au o rază de acțiune semnificativ mai mare decât cea de 152 mm”, a declarat ministrul Wallace la acea vreme, potrivit publicației ucrainene Militarnyi.
M109 belgian
În 2008, armata belgiană a dezafectat 64 de obuziere autopropulsate M109A4BE calibru 155 mm.
O parte dintre acestea a fost vândută, în 2015, către Flanders Technical Supply (FTS), o companie privată care, este specializată în cumpărarea și vânzarea surplusului militar în întreaga lume. Contractul nu prevedea condiții de răscumpărare.
O altă parte a fost vândută și companiei private belgiană OIP Land Systems. În mai 2022, Ministerul Apărării din Belgia ar fi încercat să cumpere aceste obuziere pentru Ucraina, dar costul lor s-a dovedit a fi prea mare, OIP cerând de peste zece ori prețul la care au fost vândute.
Cu toate acestea, la începutul lunii iunie, ministrul apărării al Belgiei, Ludivine Dedonder, a informat că fostele obuziere autopropulsate M109 de 155 mm ale armatei belgiene au fost vândute Ucrainei de către o companie privată, dar cumpărătorul oficial nu a fost dezvăluit.
Artileria a fost principala armă în războiul dintre Rusia și Ucraina
Obuzier autopropulsat M109A7 american. Foto: U.S. Army
Comentariul autorului: Rusia plănuiește ca în perioada următoare (una - două luni) să reia ofensiva în Ucraina, la o scară mai mare, prin suplimentarea forțelor din Donbass, unde consideră că ar putea avansa. Ucraina, la rândul ei intenționează să lanseze o altă ofensivă, dar în regiunea Zaporojie, pentru a întrerupe coridorul terestru care leagă Rusia de Crimeea.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
În ambele scenarii este nevoie de cantități mari de tehnică de luptă și muniție, orice tip de mijloc, cu care să se lanseze proiectile, fiind mai mult decât necesar.
Artileria a fost principala arma folosită până acum în confruntare, deoarece manevrele rapide cu tancuri și infanterie au fost limitate sever pe fondul întrebuințării masive a dronelor de cercetare/luptă și de minarea unor porțiuni mare de teren. Și în continuare se previzionează că artileria va fi folosită la scară mare, în special, în etapa pregătitoare declanșării atacurilor, dar și pentru blocarea unui atac în desfășurare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News