Ucraina a primit drone Poseidon H10 și Poseidon H6 achiziționate din Cipru. UAV-urile, un produs al industriei cipriote

Ionel Copcea |
Data publicării:
Drone Poseidon H10 și Poseidon H6 achiziționate de Ucraina din Cipru. Foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Drone Poseidon H10 și Poseidon H6 achiziționate de Ucraina din Cipru. Foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Jurnalul greco-cipriot Phileleftheros a informat, pe 08.09.2022, că drone de cercetare de tip Poseidon de producție cipriotă au fost livrate în Ucraina.

După cum a anunțat publicația, Brigada 26 Artilerie și Batalionul 120 Cercetare din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei au primit drone Poseidon H10 și Poseidon H6, fabricate de compania cipriotă Swarmly Ltd. Acestea au fost achiziționate de fundația caritabilă a prezentatorului Tv ucrainean Serhiy Prytula, pentru o sumă de 700.000 de euro.

 

Despre dronele Poseidon H10 și H6

 

Poseidon H10 este o dronă electrică cu rază medie de acțiune. Aceasta este realizată sub forma unui planor cu o aripă înaltă și un motor electric, având o elice cu tracțiune constantă și patru motoare electrice instalate permanent, precum și elice verticale de decolare și aterizare. Drona poate fi transportată într-un SUV sau pickup și poate fi întrebuințată în mai puțin de 10 minute. Poseidon H10 este potrivită pentru misiuni de cercetare și poate urca la o altitudine de 4.000 de metri, poate atinge viteze de până la 100 de kilometri pe oră și are o rază de acțiune de până la 150 de kilometri.

Drona Poseidon H6 este ceva mai mare, fiind alimentată de un motor pe benzină EFI, în doi timpi, cu o elice de tracțiune constantă, un generator de pornire și patru motoare electrice instalate permanent și elice VTOL. Acest design are un avantaj în ceea ce privește siguranța zborului, deoarece motorul VTOL este folosit nu numai pentru transportul aerian, aterizare și flotare, ci și pentru salvarea dronei, în locul unei parașute de urgență. Și dacă timpul maxim de zbor pentru H10 este de două ore, în cazul H6 acesta este deja de șapte ore. În prezența comunicațiilor prin satelit, acest tip de dronă poate avea o rază de acțiune de până la 850 de kilometri.

Comentariul autorului: Conflictul ruso-ucrainean poate fi considerat și un război al dronelor, acestea fiind întrebuințate la scară largă de ambele părți.

În ceea ce privește armata ucraineană, trebuie precizat faptul că aceasta a folosit o mare diversitate de drone, atât de atac, cât și de cercetare, militare și civile. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt dronele turcești de atac de tip Bayraktar TB2, militarii ucraineni dispunând de aproape 100 de unități.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în timpul celor peste șase luni de confruntări, militarii ruși susțini că au doborât aproape 1.900 de drone. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel