Ucraina a primit cel mai bun tanc american, dar fără cele mai bune sisteme de protecţie: ''Abrams-ul ucrainean'' a fost adaptat condiţiilor frontului

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Un tanc Abrams, furnizat Ucrainei de către SUA, este echipat cu un element metalic suplimentar de protecţie. Sursa foto Rinat Akhmetov's Steel Front în Ukraine/ABC News.
Un tanc Abrams, furnizat Ucrainei de către SUA, este echipat cu un element metalic suplimentar de protecţie. Sursa foto Rinat Akhmetov's Steel Front în Ukraine/ABC News.

Ucraina adaugă elemente suplimentare de protecție tancurilor Abrams donate de SUA pentru a putea face față situației cu care se confruntă în prezent împotriva Rusiei. Cele 31 de tancuri Abrams pe care le-a primit veneau fără cel mai avansat sistem de blindaj. Noile protecții instalate de ucraineni au ca scop să ofere un plus de rezistență în fața dronelor și a artileriei pe câmpul de luptă.

După cum se precizează într-un editorial publicat în revista Business Insider, forţele armate ucrainene urmăresc în acest moment să aducă un plus de protecție tancurilor Abrams furnizate de SUA în încercarea de a face ca aceste blindate să reziste mai bine pe câmpul de luptă în faţa trupelor ruse. Acestea sunt tancuri de top, dar au fost livrate fără cele mai bune sisteme de protecţie.

SUA au început să trimită tancuri Abrams Ucrainei în toamna anului 2023 și, în total, au transferat 31 de astfel de blindate grele. Aceste tancuri sunt considerate cele mai bune pe care Ucraina le are în acest moment și printre cele mai bune din lume, dar forţele armate ucrainene nu a primit cea mai nouă versiune cu cele mai bune dotări.

SUA, de exemplu, au trimis tancurile fără cele mai performante elemente de blindaj. Tancurile erau variante mai vechi și, de asemenea, SUA, conform cerințelor politice, modifica versiunile Abrams care sunt destinate exportului pentru a-și proteja unele secrete tehnologice.

Într-un război brutal în care vehiculele de luptă sunt adesea ținta artileriei și a dronelor, printre alte amenințări, tancurile Ucrainei au nevoie de toată protecția posibilă. Prin urmare, Ucraina ''consolidează'' acum tancurile Abrams și alte vehicule militare americane cu sisteme suplimentare de blindaj pentru a spori capacitatea acestora de rezista cât mai mult pe front.

Nicholas Drummond, un fost ofițer al armatei britanice care lucrează acum ca analist în domeniul războiului terestru, a declarat pentru Business Insider că „armura cu uraniu sărăcit pe care o folosesc americanii pe tancurile Abrams este strict secretă, iar ultimul lucru pe care și-l doresc este că aceasta să ajungă în mâinile rușilor”. Dar fără această armură de top, Ucraina trebuie să vină cu propriile soluții, a spus el.

În timp ce Rusia poartă un război prelungit de uzură, armata ucraineană afirmă că a valorificat la maximum tancurile Abrams și vehiculele blindate Bradley furnizate de SUA.

Pe măsură ce utilizarea pe scară largă a dronelor a devenit o caracteristică a războiului ruso-ucrainean, soldații și inginerii au declarat că au găsit o nouă modalitate de a-și face cele mai de preț vehicule și mai eficiente și mai bine protejate pe câmpul de luptă.

„Bradley este cel mai bun vehicul pe care l-am condus vreodată”, a declarat pentru ABC News Oleksandr Shirshin, un soldat din cadrul Brigăzii 47 Mecanizate de Elită. „Este precis, este sigur, este super cool. Având în vedere numărul de lovituri suferite pe câmpurile de luptă, dacă am fi folosit încă vechile noastre BMP-1 sau BMP-2, pierderile [ar fi fost] de două sau trei ori mai mari.”

Cele mai noi modificări sunt menite să protejeze aceste blindate împotriva atacurilor cu drone moderne, dar astfel de modificări sunt aplicate de mult timp, a declarat Mick Mulroy, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării, ofițer CIA și pușcaș marin american în retragere și analist ABC News în domeniul securității naționale și al apărării.

„De-a lungul istoriei, tancurile și mașinile de luptă au folosit elemente suplimentare de protectie pentru a încerca să se apere împotriva tuturor acestor dispozitive antitanc, a spus Mulroy. „Au fost folosite plase, armuri reactive, chiar și grilajele cu lanțuri”.

Zona în care operează unitatea lui Oleksandr Shirshin a fost punctul fierbinte al liniei de front din est în ultimele două săptămâni, conform rapoartelor Statului Major ucrainean. În ultimele zile, trupele ruse au avansat cu mai mulți kilometri. Shyrshyn a declarat că soldații săi sunt epuizați, au nevoie de mai multe vehicule și încearcă să le păstreze pe cele pe care le au.

Un producător ucrainean de oțel a proiectat ecrane de oțel specializate, despre care a spus că sunt instalate deasupra blindatelor active. Potrivit lui Shirshin, ecranele au crescut rata de supraviețuire a echipajului și au salvat vehiculul de dronele cu vedere de la prima persoană folosite de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel