Primele F-16 în Ucraina: Olanda, ţara care ar fi trimis primele 6 avioane

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Avioane F-16 ale Țărilor de Jos și Belgiei zboară în formaţie în cadrul unei misiuni de poliţiei aeriană. Sursa foto: Ministerie van Defensie.
Avioane F-16 ale Țărilor de Jos și Belgiei zboară în formaţie în cadrul unei misiuni de poliţiei aeriană. Sursa foto: Ministerie van Defensie.

Primul lot de avioane de luptă F-16 primit de Ucraina a cuprins șase avioane furnizate de Țările de Jos, a raportat The Times la 31 iulie, citând propriile sale surse. La un an de la lansarea ''coaliției avioanelor de luptă pentru Ucraina'', Kievul a primit în cele din urmă "un număr mic" din primele avioane de generați a patra fabricate în SUA, a relatat ieri Bloomberg.

Deși Ucraina nu a comentat încă informaţiile apărute în presa internaţională, livrarea lor a fost aparent confirmată de ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis pe X.

"F-16 în Ucraina. Un alt lucru imposibil s-a dovedit a fi total posibil", a declarat ministrul.

Vorbind la televiziunea națională, consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a refuzat să confirme afirmația, spunând că este nepotrivit să se divulge informații sensibile în timp de război.

Acesta este doar primul lot de aeronave pe care Ucraina ar trebui să îl primească în acest an, avioanele daneze urmând în curând, a scris The Times.

Acest lucru contrazice declarațiile anterioare ale fostului ministru olandez al apărării, Kajsa Ollongren, care a afirmat în iunie că Danemarca ar trebui să fie prima care își livrează avioanele, urmată de Țările de Jos.

Publicaţia The Kyiv Independent susţine că nu a putut verifica separat aceste afirmațiile.

Kievului i s-au promis cel puțin 79 de avioane F-16 din partea Țărilor de Jos, Danemarcei, Norvegiei și Belgiei, primele 20 fiind programate să sosească până la sfârșitul anului 2024.

Nu este clar câte dintre aceste avioane vor fi operaționale, deoarece unele ar putea fi canibalizate pentru piese. Ucraina a declarat că are nevoie de 128 de avioane F-16 pentru a contracara eficient puterea aeriană rusă.

Numărul de piloți instruiți reprezintă un alt posibil blocaj. Potrivit unor rapoarte media, doar 20 de aviatori ucraineni sunt așteptați să își finalizeze pregătirea până la sfârșitul anului cu ajutorul țărilor aliate, în timp ce 40 ar fi necesari pentru a opera întreaga escadrilă de 20 de avioane.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion american de luptă pentru superioritate aeriană pe care Kievul l-a implorat de la începutul invaziei la scară largă.

Deși unii experți în apărare nu se așteaptă ca avioanele F-16 să schimbe regulile jocului în război, acestea ar putea consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și ar putea proteja centrele de populație ale țării de bombardamentele zilnice ale Rusiei.

Comandantul Marinei Ucrainene, Oleksii Neizhpapa, a declarat că viitoarea livrare de avioane F-16 către Ucraina va contesta "dominația deplină" a Rusiei pe cerul Mării Negre.

Danemarca și Țările de Jos au indicat că ar permite Ucrainei să lovească cu avioane F-16 în interiorul Rusiei, deși Copenhaga a declarat că o astfel de mișcare ar "depinde de circumstanțe".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel