Ucraina a instalat pe Insula Șerpilor un sistem de monitorizare a țintelor navale

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Insula Șerpilor. Sursă foto: Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina
Insula Șerpilor. Sursă foto: Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina

Șeful Direcției Principale de Cercetare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Kiril Budanov, a vizitat Insula Șerpilor, unde a verificat capacitatea de luptă a forțelor subordonate GUR, se precizează într-un comunicat de presă al instituției, din 8 august.

În cadrul controlului, a fost verificat sistemul de apărare antiaeriană, starea lansatoarelor portabile de rachete antiaeriene (MANPADS), au fost executate trageri cu armamentul ușor și a fost desfășurat un curs de scufundare și luptă sub apă.

În prezența șefului GUR, pe Insula Șerpilor au fost instalate echipamente de monitorizare a țintelor navale, de suprafață și subacvatice, care au fost primite de la „parteneri străini”.

Potrivit publicației Armia Inform, insula a fost vizitată, pe 23 iulie, de comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, general-colonel Ruslan Homchak (în prezent nu mai deține această funcție), comandantul Forțelor Navale, contraamiral Oleksei Neijpapa și comandantul Serviciului de Grăniceri, general-maior Serghei Deineko.

Insula Șerpilor a fost și în atenția exercițiului multinațional Sea Breeze-2021, din perioada 28 iunie - 10 iulie a acestui, unul din scenarii  fiind eliberarea insulei de către militarii ucraineni și americani, din mâna unor forțe nerecunoscute, dar sprijinite de Rusia, precizează publicația Defense Express.

 

Insula Șerpilor, un avanpost de observare

 

Comentariul autorului: Insula Șerpilor are valoare mai mult militară, ca avanpost de observare, cea economică fiind dată doar de apele teritoriale de 12 mile marine, insula fiind o stâncă în mare.

Situată la 40 de km de Sulina și 120 km de Odessa, se află pe cele două căi maritime importante: către sudul Ucrainei și către porturile de pe Dunăre.

Insula este în formă în formă de cruce, cu o lungime de 662 metri, lățime de 560 metri și o suprafață de 17 hectare.

Inițial, pe insulă se aflau doar grăniceri, dar după anul 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, Forțele Armate au acordat o atenție mai mare acestei locații, dislocând, se pare, luptători din Direcția Principală de Cercetare a Ministerului Apărării, considerați ca având o pregătire similară cu forțele de operații speciale (FOS).

Pe lângă aparatura de monitorizare deținută de grăniceri, acum se adaugă noile echipamente, cu siguranță mult mai sensibile, pe care Ucraina le-a primit de la „parteneri străini” nenominalizați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel