Pe lângă faptul că acest lucru spune multe despre capacitatea antiaerienei ruse de a identifica și neutraliza aceste dispozitive, ceea ce au reușit ucrainenii, în ciuda dificultăților mari de pe front, e cu adevărat de salutat din perspectiva industriei de apărare.
Iar directorul general al Ukroboronprom, Herman Smetanin, într-un interviu acordat Army Inform, a precizat că industria de apărare ucraineană s-a adaptat situației și a reușit să îmbunătățească și să creeze drone care să poată lovi la o distanță de 1.000 de kilometri. Mai mult, Ucraina a început producția în serie a acestor drone, chiar pe teritoriul ucrainean.
Oficialul ucrainean spune că Rusia nu trebuie subestimată, deține o mașinărie de război extrem de puternică, cu resurse multe, fapt pentru care țara sa trebuie să se adapteze unui război inteligent. El a dat exemplu celebrei povești biblice David și Goliat, triumfului omului obişnuit în faţa unui gigant.
Ucraina a început producția în masă a dronelor care pot lovi la o distanță de 1.000 de km. „Când te lupți cu Goliat adopți strategia lui David”
„Inamicul nu trebuie să fie subestimat, mai ales când el e unul atât de puternic precum Rusia. Unde am reușit însă să-i depășim la eforturile titanice ale angajaților întreprinderilor noastre de apărare. De exemplu, în unele domenii, adaptăm rapid noile tehnologii. Da, într-o perioadă destul de scurtă de timp, am dezvoltat și am început producția de masă a propriile noastre drone de atac cu rază lungă de acțiune. Dronele au lovit puncte strategice inamice la o distanță de peste 1000 km.
Am devenit și mai inovatori. Rusia are resurse imense și o industrie extrem de puternică, așa că nu are sens să-i copiem orbește abordarea. Suntem forțați să fim mai flexibili. David și-a dat seama că a lupta împotriva lui Goliat, folosind metodele lui Goliat, este o idee greșită. În cele din urmă, a ales arma care i-ar putea aduce victoria și a folosit-o la capacitate maximă”, a precizat directorul general al Ukroboronprom, care a adăugat că „Ucraina a lansat deja cu succes producția în masă de drone FPV”.
Drone FPV, o soluție ingenioasă în contextul lipsei de muniție
Dronă FPV operată de un militar ucrainean din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Sursa foto: Brigada 35 de Pușcași - Armata Ucraineană.
Drone de tip first-person-view (FPV) rezolvă temporar problema lipsei de muniție. Dronele FPV au devenit omniprezente pe câmpul de luptă. Multe dintre ele pot transporta până la 4-5 kilograme de explozibili. Pe toată perioada războiului, atât Ucraina, cât și Rusia au câștigat o experiență considerabilă în utilizarea acestui tip de drone.
Un oficial NATO a confirmat recent, într-o analiză preluată și de DefenseRomania, că dronele FPV sunt responsabile pentru un număr impresionant de lovituri asupra blindatelor rusești. Ele au distrus au distrus peste două treimi din tancurile rusești.
Totuși, pentru fiecare lovitură reușită există multe încercări nereușite. Dronele de 400 de dolari au camere ieftine, ceea ce le face mai dificil de operat noaptea sau pe vreme înnorată și poartă adesea muniții improvizate care uneori explodează în zbor. Unele nu explodează la momentul potrivit în timpul unui atac, însă ucrainenii învață din mers și îmbunătățesc dispozitivele.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News