Potrivit documentelor analizate de reputata publicație americană Washington Post, forțele armate ale Ucrainei plănuiau lovituri masive în masă ale orașelor ruse la exact un an de la invadarea Ucrainei.
Astfel, atacurile ar fi trebuit să aibă loc pe data de 24 februarie 2023, dar intervenția SUA i-a forțat pe ucraineni să renunțe. Sursa citată precizează că planurile de atac au fost orchestrate de generalul Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare a Ucrainei.
Potrivit presei americane, ucrainenii urmau să lovească adânc în teritoriul rus cu „tot ce aveau mai bun la dispoziție”.
Budanov a acceptat să amâne lovirea Moscovei, dar la presiunea SUA. Sursa citată adaugă faptul că ucrainenii nu au primit bine implicarea SUA de a opri atacul asupra Moscovei.
Deși nu se precizează în documente, mai mult ca sigur Washingtonul s-a temut de o escaladare masivă a războiului. Dacă planul ar fi reușit iar un atac masiv asupra Moscovei ar fi avut loc, Kremlinul s-ar fi folosit de acest eveniment pentru a escalada atacurile. Occidentul se teme în continuare de utilizarea armelor nucleare tactice de către Rusia, în contextul unui asemenea scenariu.
Fără să beneficieze de rachete sau drone cu rază lungă de acțiune din Occident, Ucraina a demonstrat că poate lovi Rusia și la o adâncime de 1.000 de kilometri în teritoriul ei
Tupolev Tu-141 / Ministerul apărării
De precizat că Ucraina nu a primit rachete cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS, care ar putea lovi la 300 de kilometri, rachete ce pot fi lansate și de sistemele HIMARS. În ciuda insistențelor, ajutorul militar al SUA - principalul furnizor de armament pentru Ucraina - s-a bazat pe rachete moderne cu rază scurtă de acțiune, obuziere, sisteme antitanc și, mai nou, tancuri de luptă.
Totuși, americanii s-au ferit să ofere Ucrainei sisteme care pot lovi în adâncime, precum rachete ori drone.
Însă chiar și așa ucrainenii au demonstrat că au capacitatea de a lovi teritoriul rus, inclusiv Crimeea ocupată. Important de subliniat e că, spre deosebire de ocupantul rus, niciun atac asupra teritoriului rus nu a vizat vreun obiectiv civil, fiind atacate doar obiective militare.
Dacă atacurile asupra Crimeei sunt arhicunoscute, rușii s-au confruntat și cu situații în care au fost atacate baze militare aflate la mare distanță de front. Amintim că la finalul anului trecut Ucraina a reușit cu succes să lovească baze militare ruse, adânc în teritoriul Federației Ruse. E vorba de bazele aeriene Engels și Dyagilevo, în urma atacurilor ucrainenii reușit să avarieze un număr mare de avioane de luptă rusești, dar și să rănească mai mulți militari ruși.
Distanța punctelor pe care Ucraina le-a lovit se află între 750 și 1.000 kilometri distanță de granița sa, în interiorul teritoriului rus.
De precizat și faptul că ieri autoritățile ruse au confirmat că o dronă ucraineană cu 18 kg de explozibil s-a prăbușit la 50 km de Moscova, fără să fi provocat pagube sau victime. Însă ca urmare a incidentului parada de 9 mai din distructul Bogorodsk a fost anulată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News