Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a lovi un radar rusesc Nebo-M. Rusia dispune de numai 10 radare de acest tip

Ionel Copcea |
Data publicării:
Nebo-U / Ministerul rus al Apărării
Nebo-U / Ministerul rus al Apărării

În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat, pe 03.10.2024, că forțele ucrainene au folosit rachete balistice ATACMS într-un atac asupra unui sistem radar rusesc Nebo-M, pentru a limita capacitatea Rusiei de a detecta, urmări și intercepta ținte aerodinamice și balistice.

Potrivit agențiilor de presă TASR și Reuters, care au preluat acest mesaj, armata ucraineană nu a specificat ora atacului sau locația stației lovite.

“Distrugerea radarului Nebo-M va crea un coridor aerian favorabil pentru utilizarea eficientă a rachetelor de croazieră Storm Shadow și SCALP-EG”, au precizat oficialii militari ucraineni în mesajul de pe Telegram.

Reprezentanții armatei ucrainene presupun că Rusia mai are încă zece sisteme radar de acest tip. Valoarea estimată a unuia dintre ele este de 100 de milioane de dolari.

Statele Unite au trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune Ucrainei în această primăvară. Potrivit consilierului pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, Kievul s-a angajat la acea vreme să le folosească doar pe teritoriul său. Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut de mult timp aliaților să permită armatei ucrainene să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete ATACMS, chiar și asupra țintelor situate în adâncimea teritoriului rusesc.

Washingtonul nu a semnalat nicio schimbare în poziția sa în această privință, chiar și după negocierile din septembrie cu aliații și recenta vizită a lui Zelenski în Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel