Rusia susține că Ucraina a ataca un important aerodrom militar din regiunea Rostov, folosind rachete ATACMS

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Resturi propulsor rachetă ATACMS, descoperite lângă fabrica de avioane Taganrog din Rusia, 11 decembrie 2024. Sursa foto: social media X.
Resturi propulsor rachetă ATACMS, descoperite lângă fabrica de avioane Taganrog din Rusia, 11 decembrie 2024. Sursa foto: social media X.

Rusia a declarat miercuri că Ucraina a lovit un aerodrom militar situat în apropiere de Marea Azov cu șase rachete balistice ATACMS de fabricație americană, o acțiune care ar putea determina Moscova să lanseze asupra Ucrainei o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acțiune. Ministerul rus al Apărării a declarat că două dintre rachetele lansate de Ucraina au fost doborâte de un sistem de apărare antirachetă Pantsir, iar restul au fost distruse de sistemul de război electronic.

Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 11.12.2024, Forțele Armate ale Ucrainei au executat un atac cu rachete occidentale asupra aerodromului din Taganrog (regiunea Rostov). Lovitura a fost efectuată cu șase rachete balistice ATACMS de producție americană.

Rușii, în stilul lor tradițional controversat, au afirmat mai întâi că „fragmente” din șase rachete ATACMS au lovit aerodromul din Taganrog, în urma cărora „sunt victime în rândul personalului militar”, apoi au adăugat că aparent „nu există pagube”, iar „la acest atac va fi un răspuns”.

,,În dimineața zilei de 11 decembrie 2024, regimul de la Kiev a executat un atac cu rachete de producție occidentală asupra aerodromului din Taganrog de pe teritoriul regiunii Rostov. În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că au fost folosite șase rachete balistice ATACMS de fabricație americană”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.

Oficialii militari ruși susțin faptul că atacul a fost respins, iar rachetele au fost distruse. Potrivit precizărilor acestora, două dintre rachete au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană Pantsir, iar alte patru au fost anihilate cu ajutorul sistemelor de război electronic.

Ca urmare a căderii fragmentelor de rachete nu au fost produse pagube pe aerodromul din Taganrog, însă există răniți în rândul militarilor.

,,În urma căderii fragmentelor de rachete ATACMS s-au înregistrat mai mulți răniți în rândul personalului. Nu au existat distrugeri pe teritoriul aerodromului, fiind produse numai daune minore în două clădiri din spațiul tehnic, precum și asupra unor mașini civile din parcarea adiacentă”, au menționat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Potrivit precizărilor acestora, lovitura nu rachete ATACMS asupra aerodromului din Taganrog nu va rămâne fără răspuns.

,,Acest atac cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune nu va rămâne fără răspuns. Vor fi luate măsuri adecvate de reacție”, au spus oficialii militari ruși.

Comentariul autorului: Pe rețelele de socializare, atacul ucrainean asupra localității Taganrog a fost anunțat încă din orele dimineții. Potrivit postărilor de pe X și Telegram, lovitura Forțelor Armate ale Ucrainei a fost una mixtă, fiind întrebuințate rachete și drone, posibil chiar și cele mai recente drone-rachetă de tip Palyanytsia.

Aceasta a vizat Complexul Tehnico-Științific de Aviație G.M. Beriev, unde sunt produse avioane și tehnologii pentru Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, inclusiv aeronave AWACS de tip A-50 și A-100.

În ceea ce privește răspunsul părții ruse la atacul de astăzi se poate aprecia că acesta va fi realizat în zilele următoare, dar nu va fi neapărat o consecință a loviturii de la Taganrog. În ultimele zile, surse americane au informat că Rusia pregătește un nou atac masiv cu rachete și drone asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, care vor viza, în primul rând, infrastructura energetică.

Nu este exclusă chiar o nouă întrebuințare a rachetei balistice cu rază medie de acțiune de tip Oreșnik. Speculațiile în această direcție au fost facilitate de faptul că partea rusă a anunțat din nou închiderea spațiului aerian situat deasupra poligonului Kapustin Yar, până pe 13 decembrie.

După cum este cunoscut, rușii au folosit pentru prima dată această rachetă pe 21 noiembrie, după ce armata ucraineană a atacat regiunile Kursk și Bryansk cu rachete NATO cu rază lungă de acțiune. Lovitura a fost efectuată asupra întreprinderii Yuzhmash din Dnipropetrovsk.

Ulterior, la sfârșitul lunii noiembrie, au existat avertizări pentru o nouă întrebuințare a rachetei Oreșnik, însă acestea nu s-au confirmat, cu toate că  Moscova a închis cerul deasupra poligonului Kapustin Yar până pe 30 noiembrie, publicând un NOTAM (Notice to Airman sau Notice to Air Missions) în acest sens.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel