Ucraina a făcut apel la instalarea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie: Se încearcă deconectarea centralei de la sistemul energetic ucrainean

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Centrala Nucleară Zaporijjea
Centrala Nucleară Zaporijjea

Alerta la nivel internaţional după atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina s-a accentuat luni, Kievul avertizând că există riscul producerii unei catastrofe în stiul Cernobîl şi făcând apel la instaurarea unei zone demilitarizate în jurul perimetrului centralei, cea mai mare din Europa.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat să li se permită inspectorilor săi accesul la centrala Zaporojie, pe fondul disputei dintre Kiev şi Moscova, care se acuză reciproc că au bombardat zona centralei din sudul Ucrainei.

"Orice atac asupra centralei nucleare reprezintă un gând suicidal", a avertizat Antonio Guterres în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni în Japonia, unde participă la Ceremonia Memorialului de Pace de la Hiroshima, care comemorează 77 de ani de la cel mai grav bombardament atomic din istoria planetei.

Petro Kotin, directorul general al companie energetice nucleare de stat Energoatom din Ucraina, a solicitat prezenţa unei echipe de forţe de menţinere a păcii, care să fie desfăşurată în perimetrul centralei Zaporojie, operată în continuare de tehnicieni ucraineni.

"Decizia pe care o cerem comunităţii internaţionale şi tuturor partenerilor noştri este de a retrage invadatorii din zona unde se află centrala şi de a se crea o zonă demilitarizată în acest perimetru", a declarat Petro Kotin, potrivit Rador.

Ieri, ministerul ucrainean al energiei a relatat, într-un scurt comunicat de presă, că armata rusă bombardează centrala nucleară din Zaporojie pentru a distruge infrastructura centralei, deteriorarea tuturor liniilor electrice prin care energia electrică este furnizată în sistemul energetic ucrainean și întreruperea curentului electric în sudul
țării.

Acțiunile coordonate ale organizațiilor de securitate, inclusiv ale ONU, AIEA și WANO, că precum și presiunea constantă asupra Rusiei din partea comunității internaționale pentru a retrage militară din cea mai mare instalație nucleară din Europa și demilitarizarea completă a acesteia pot împiedica acest lucru. Este necesar să se restabilească statutul centralei nucleare ca o obiect civil pașnic, care era înainte de invazia rusă.

Dacă acest lucru nu se face acum, Rusia își va pune în aplicare planul de a transforma centrala Zaporojie într-un obiectiv militar. Ministerul ucrainean al energiei susţine că în prezent, reprezentanții ai Rosatom se află la centrală și coordonează un program special pentru a deconecta centrala nucleară Zaporojie de sistemul energetic al Ucrainei.

Energoatom face încă o dată apel la ONU, AIEA și la întreaga comunitate internaţională să ia toate măsurile posibile pentru a trimite o misiune de securitate la centrala nucleară Zaporojie cu continuarea demilitarizării acesteia și retragerea trupelor rusești înarmate din centrală și din întreaga zonă înconjurătoare, inclusiv din orașul Energodar.

Doar așa se va putea garanta siguranța centralei Zaporijjia și se va putea preveni o catastrofă globală nucleară.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel