Un acord cu Turcia privind exportul de sisteme de rachete antiaeriene S-125-2D a fost semnat la începutul anului 2020.
Potrivit site-ului oficial al „Aerotechnics-MTL”, sistemul de rachete antiaeriene S-125-2D este conceput pentru a proteja centrele politice și administrative, obiectivele strategice civile și militare, precum și trupele împotriva atacurilor cu toate tipurile de mijloace aeriene.
Un complex S-125-2D pentru o baterie de rachete include, printre altele o stație de ghidare radar (tip SNR-125-2D) și un grup de rachete (tip SM-RB-125-2D). La rândul său, grupul de rachete are până la patru lansatoare (tip 5P73-2D) și până la 8 mașini de transport-încărcare (tip PR-14A). Un lansator este echipat cu patru rachete antiaeriene (tipurile 5V27U, 5V27GU, 5V27GPU, 5V27D).
Comparativ cu versiunea de bază – S-125, sistemul modernizat S-125-2D are o protecție sporită împotriva contramăsurilor de bruiaj (atât la cel activ cât și la cel pasiv) și a radiațiilor ecou provenite de la alte obiecte.
După modernizare, durata de viață a sistemului de rachete a fost extinsă cu 15 ani.
Comentariul autorului: Potrivit wikipedia, sistemul S-125-2D realizat de firma ucraineană Aerotechnika-MTL are o bătaie de 35-40 km, mai mare decât versiunea originală S-125, care poate lovi ținte la cel mult 25 km. Această caracteristică permite sistemului să fie folosit la apărarea unor obiective de importanță mai mare și implicit îi crește valoarea militară.
Opțiunea Turciei de a achiziționa aceste sisteme ucrainene este oarecum surprinzătoare, având în vedere că are în înzestrare printre cele mai performante complexe din lume în domeniul apărării antiaeriene și anume rachetele S-400 cumpărate din Rusia.
Este posibil ca în urma recentului război din Nagorno-Karabah, experții militari turci să fi ajuns la concluzia că sistemele rusești de apărare antiaeriană pot fi depășite relativ ușor de drone de luptă. În consecință, Turcia a considerat că este necesar să diversifice tehnica din înzestrare pentru a avea o paletă cât mai mare de contramăsuri la dispoziție.
Pe de altă parte, echiparea exclusivă cu sisteme antiaeriene moderne de proveniență rusească, ar putea să îi creeze armatei Turciei o mare vulnerabilitate tehnică față de aviația și rachetele rusești. În acest context, importul de tehnică și din alte țări ar putea reprezenta o soluție la această problemă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News