Ucraina a dezvăluit numărul exact de tancuri occidentale pe care le va primi. Franța - singura rămasă „restantă” cu Leclerc

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc francez Leclerc. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța
Tanc francez Leclerc. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța

Ucraina și-a făcut calculele după primul val de anunțuri cu privire la numărul de tancuri occidentale pe care le va primi după ce Germania a „eliberat Leoparzii” iar SUA au dat și ele undă verde pentru Abrams americane.

Marea Britanie a fost prima țară europeană care a deschis ușa către transferul de tancuri moderne europene către Ucraina, după ce Londra a dat undă verde transferului de tancuri Challenger 2.

Pe data de 25 ianuarie cancelarul german Olaf Scholz a anunțat și el o decizie istoric: Germania va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Dar mai important va da undă verde operatorilor de tancuri germane Leopard care doresc să trimită Ucrainei tancuri principale de luptă.

La doar o zi după decizia lui Germaniei președintele american a anunțat și el că SUA vor trimite Ucrainei un prim lot de 31 de tancuri Abrams. 

În spatele germanilor și americanilor s-au aliniat imediat mai multe națiuni aliate care au anunțat și ele că vor trimite tancuri, atât de esențiale pentru Ucriana pentru a reuși să facă față unei așteptate ofensive ruse și totodată să lanseze acțiuni militare de contraofensivă.

Astfel, Ucraina a pus pe hârtie toate aceste donații și a ieșit: 321 de tancuri moderne occidentale.

Cifra a fost dată publicității tocmai de Ambasadorul Ucrainei la Paris, Vadim Omelchenko în cadrul unui interviu televizat, citat de agenția de presă ucraineană Unian.

„Multe țări au confirmat oficial disponibilitatea de a furniza tancuri, un total de 32 de tancuri grele de luptă vor ajunge în Ucraina”, a precizat diplomatul ucrainean.

Potrivit ambasadorului, termenele și calendarul de livrare diferă de la caz la caz.

CITEȘTE ȘI: Rusia va înfrunta în Ucraina o versiune modernă a tancului Abrams, dar fără un kit special de blindaj - variantă utilizată doar de Armata SUA

 

Franța e singura care a rămas „restantă”. Se pregătește Leclerc? 

 

2. Un blindat... (vbci-leclerc_62418000.jpg)

Un blindat de luptă francez VBCI și un tanc francez Leclerc. Foto: Ministerul Apărării din Franța

Dacă britanicii au deschis „ușa” tancurilor grele cu Challenger 2, urmați de nemți cu Leopard 2 și de americani cu Abrams, la Paris nu s-a luat nicio decizie privind Leclerc. 

Pe 22 ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a spus că nu exclude o astfel de posibilitate și i-a cerut ministrului Forțelor Armate să lucreze la o analiză privind transferul Leclerc.

Trebuie subliniat însă faptul că deși Parisul și-a atras critici ca urmare a poziției privind negocieri politice cu Moscova în actuala situație de criză, Franța se numără printre statele vestice care au oferit cel mai important sprijin militar Ucrainei.

Franța a donat nu doar tehnică de ultimă generație precum obuzere CAESAR, dar  a fost și prima care a deschis calea vehiculelor de luptă pentru Ucraina, după ce a anunțat recent transferul a blindatelor (numite generic tancuri ușoare) AMX-10 RC.

În presa de la Paris subiectul „Leclerc pentru Ucraina” e amplu dezbătut. 

Totodată, Franța și-a asumat rolul de națiune-cadru în Grupul de Luptă al NATO din România constituit pentru apărarea Flancului Estic după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Tanc Leclerc francez de ultimă generație, alături de T-55 românesc (FOTO). O imagine cât o mie de cuvinte despre cum a fost tratată Armata română

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel