Ucraina a dezvăluit cât poate rezista fără niciun ajutor din SUA în fața mașinăriei ruse de război. Vestea bună e că nu vine colapsul

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Forțele Armate ale Ucrainei
Foto: Forțele Armate ale Ucrainei

Ucraina privește cu „atenție și îngrijorare” tranziția de schimbare a puterii în state, unde se discută tot mai mult despre o soluție pentru stoparea războiului rus de agresiune, dar Kievul ia în calcul și posibilitatea ca noua administrație Trump să sisteze ajutorul militar.

Ministrul ucrainean al Finanțelor, Serhii Marchenko, într-o evaluare recentă, consideră că Ucraina dispune în prezent de arme și finanțare pentru a rezista chiar dacă SUA retrag sprijinul militar.

În acest sens, ministrul Finanțelor a menționat că posibila încetare a ajutorului este o provocare serioasă pentru capacitatea de apărare a Ucrainei, dar nu un colaps inevitabil.

El a estimat că într-un asemenea scenariu nedorit Ucraina își poate menține pozițiile „cel puțin până în prima jumătate a anului 2025”.

"Trebuie să avem un plan pentru a crea condițiile necesare pentru cooperarea cu noua administrație (n.r. - Donald Trump). Este în interesul natural al Ucrainei să construiască încredere pentru cooperarea. Cred că aceasta ar trebui să fie o strategie prioritară atât pentru Ucraina, cât și pentru Europa", a subliniat, citat de publicația ucraineană Pravda, ministrul Finanțelor de la Kiev.

Potrivit lui Marchenko, pentru a face față incertitudinii privind continuarea ajutorului, Ucraina ar trebui să folosească timpul rămas în cel mai „înțelept” mod și să poată negocia cu noua administrație americană.

„Cred că avem suficiente fonduri, suficiente arme, suficiente rachete și obuze de artilerie pentru a rezista cel puțin până în prima jumătate a anului 2025. Vom asigura suficiente alocări bugetare pentru achiziționarea de muniție și echipament militar necesar în 2025”, a asigurat el. 

Marchenko a menționat că Ucraina primește în prezent armele necesare de la Statele Unite.

"Aceasta înseamnă că cel puțin pentru prima jumătate a anului și după aceea, vom fi bine înarmați pentru a rezista acestei agresiuni”, a conchis oficialul de la Kiev.

 

Industria de apărare din Ucraina produce deja jumătate din muniția de care Armata are nevoie

 

2. Foto: Гене... (ucraina_90906800.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

De remarcat că în prezent Ucraina reușește să producă intern jumătate din muniția de care are nevoie. Acest lucru a fost confirmat și de Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București, într-un briefing cu ocazia a 1.000 de zile de război rus total împotriva Ucrainei, care a avut loc recent la Ambasada Ucrainei în România și la care a participat și DefenseRomania.

Ambasadorul Ucrainei a prezentat câteva cifre și a făcut un apel către partenerii Ucrainei pentru a finanța și a investi în industria de apărare din Ucraina. Ar putea fi o situație win-win pentru statele implicate în acest proces, inclusiv pentru România.

„Jumătate din muniția folosită azi e produsă în Ucraina! Ceea ce complexul industrial de apărare al Ucrainei a arătat e capacitatea de a se extinde. La acest aspect lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri internaționali pentru că există un potențial mare de dezvoltare.

Pentru acest an Guvernul a finanțat producția militară cu aproape 7 miliarde de dolari întrucât capacitatea totală de producție este estimată la 20 de miliarde de dolari americani. Așadar este acest decalaj care poate fi finanțat de partenerii internaționali care ne-ar putea ajuta să producem armamentul de care e nevoie pentru a pune capăt războiului. Apelul către partenerii noștri internaționali e să investească în industria de apărare din Ucraina”, a transmis E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București.

De la muniție la drone unde Ucraina excelează există multe paliere pe care s-ar putea identifica nevoi de cooperare bilaterală industrială între România și statul nostru vecin.

Germanii, cehii, slovacii și multe alte state au deschis deja canele de dialog și unele companii din aceste state inclusiv fabrici de producție în Ucraina sau în statele de rezidență.

CITEȘTE ȘI: Pace pe modelul „coreean”? Franța și Polonia vor să dea șah Rusiei: 40.000 de militari ca forță de menținere a păcii în Ucraina, o garanție că Rusia nu mai atacă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel