Ucraina a deschis ''sezonul de vânătoare'' la sisteme ruseşti de rachete: Dezvoltarea propriului ''AWACS'' continuă şi nu vorbim despre o aeronavă clasică

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul ELINT aeropurtat fără pilot Gekata. Sursa foto: Infozahyst.
Sistemul ELINT aeropurtat fără pilot Gekata. Sursa foto: Infozahyst.

Procesul de dezvoltare a Gekata, complexul ucrainean de culegere de informații radiotehnice, avansează în mod accelerat la centrul ucrainean de cercetare și producție Infozakhist, după cum a anunțat directorul firmei, Iaroslav Kalinin. 

Propriul "AWACS fără pilot la bord" al Ucrainei, sistemul aeropurtat Gekata pentru culegerea de informații, este în prezent testat de către producător, Centrul de cercetare și producție Infozahyst. Directorul general al companiei, Iaroslav Kalinin, a oferite publicaţiei Defense Express câteva detalii despre cu decurge dezvoltarea acestui

"Am decolat și, să spunem, că luăm altitudine cu acest proiect. Ca orice prototip aflat în testare, are primele probleme constatate, unele trebuie îmbunătățite", a declarat directorul Infozahyst.

Youtube video image

Un sistem de avertizare timpurie și control aeropurtat (AEW&C) este un sistem radar aeropurtat conceput pentru a detecta avioane, nave, vehicule, rachete și alte proiectile și pentru a asigura comanda și controlul spațiului de luptă în cadrul unei confruntări aeriene prin coordonarea loviturilor avioanelor de luptă și de atac.

Unitățile AEW&C sunt, de asemenea, utilizate pentru a efectua supravegherea, inclusiv a țintelor terestre și, în mod frecvent, efectuează comanda și controlul gestionării luptei (BMC2). Atunci când este utilizat la altitudine, radarul de pe aeronavă permite operatorilor să detecteze și să urmărească ținte și să facă distincția între aeronavele prietene și cele ostile la o distanță mult mai mare decât un radar aflat  la sol.

La fel ca un radar de la sol, acesta poate fi detectat de forțele adverse, dar, datorită mobilității sale și a razei extinse de acțiune a senzorilor, este mult mai puțin vulnerabil.

Multe țări și-au dezvoltat propriile sisteme AEW&C, deși Boeing E-3 Sentry și Northrop Grumman E-2 Hawkeye sunt cele mai răspândite tipuri de aeronave concepute pentru a fi utilizate în misiuni de supraveghere aeriană.

Întrebat cât timp va dura până când Gekata va începe să localizeze sistemele de apărare antiaeriană rusești aflate la granițele Ucrainei și dincolo de acestea, Kalinin a răspuns că primele rezultate sunt deja vizibile, deși a precizat că acestea nu au fost aduse de un sistem complet, ci de o anumită componentă a acestuia.

După cum a explicat, pentru ca misiunile să aibă succes, trebuie să existe cel puțin mai multe drone Gekata în același timp și un flux de schimb de date stabilit:

"Primele semnale au fost recepționate, procesate, iar acum lucrăm la creșterea capacității de a oferi o soluție pentru întregul flux de recunoaștere a situației, de la oferirea în timp real a coordonatelor sistemelor inamice de la sol până la flexibilitatea în planificarea operațiunilor de atac", a declarat Kalinin.

Publicaţia Defense Express aminteşte că Infozahyst a anunțat că sistemul lor ELINT bazat pe UAV Gekata a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare în august 2023. Compania se pregătea să integreze funcţii de tip ELINT pe vehiculul aerian fără pilot PD-2 fabricat de UkrSpecSystems.

Iaroslav Kalinin a dat asigurări că toate testele necesare pentru utlizarea în condiţii reale de luptă a UAV-ului Gekata vor fi finalizate curând.

Sistemul Gekata a fost dezvoltat începând cu anul 2021, când a fost prezentat pentru prima dată publicului. Sistemul a efectuat primul său zbor în decembrie 2021, marcând începutul testelor aeriene.

Sistemul este conceput pentru a acoperi o întreagă varietate de nevoi ale forțelor ucrainene de pe linia frontului și a fost actualizat de la începutul invaziei rusești pentru a răspunde mai bine acestor nevoi, inclusiv pentru a repera și localiză radarele rusești, sistemele de război electronic, sistemele de apărare aeriană și aeronavele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel