Ucraina a cerut din nou o invitație de a se alătura NATO: Apartenența la organizație, „singura garanție reală a securității” și „un mijloc de descurajare'' pentru continuarea agresiunii ruse

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.

Înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din 3-4 decembrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că este nevoie de mai mult sprijin pentru Ucraina. O reuniune separată a Consiliului NATO-Ucraina va avea loc, de asemenea, la Bruxelles, cu participarea ministrului ucrainean de externe, Andri Sibiga.

Reuniunile au loc în contextul în care se raportează lupte grele între Ucraina și forțele ruse, în timp ce președintele Vladimir Putin insistă că nu va da înapoi de la intențiile sale de a supune și dezmembra Ucraina.

„Cu toții trebuie să facem mai mult, mai ales acum”, a subliniat Mark Rutte, adăugând: „Cu cât asistența noastră militară pentru Ucraina este mai mare acum, cu atât mai puternică va fi poziția acesteia la masa negocierilor și vom putea pune capăt agresiunii ruse în Ucraina o dată pentru totdeauna”.

Dar Rutte, chiar și menționând posibile negocieri cu Rusia, a subliniat: „Putin nu este interesat de pace”.

 

Ucraina cere protecția NATO: Singura garanție reală de securitate

 

În ziua reuniunii ministeriale a NATO din 3 decembrie, Ucraina a cerut din nou invitația de a adera la alianță, calificând apartenența la organizație drept „singura garanție reală de securitate” și „un factor de descurajare a agresiunii viitoare a Rusiei împotriva Ucrainei și a altor state”.

Motivul declarației Ministerului ucrainean de Externe a fost aniversarea a 30 de ani de la semnarea așa-numitului Memorandum de la Budapesta, în care Rusia, împreună cu Statele Unite și Regatul Unit, s-au angajat în 1994 să „respecte independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei”.

Președintele rus Vladimir Putin a anulat efectiv Memorandumul de la Budapesta, precum și alte acorduri, inclusiv Tratatul de prietenie Ucraina-Rusia din 1997 și Tratatul privind frontiera de stat Ucraina-Rusia din 2003, pe care Putin le-a semnat personal.

„Cu experiența amară a Memorandumului de la Budapesta în urma noastră, nu vom accepta nicio alternativă, surogat sau substitut pentru aderarea deplină a Ucrainei la NATO”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

Președintele Volodimir Zelenski a proclamat invitarea Ucrainei la NATO drept primul punct al unui plan de pace, pe care l-a numit „plan de victorie”.

 

Cerere este încă în așteptare

 

Ucraina a depus cererea oficială de aderare la NATO la 30 septembrie 2022, în timpul invaziei ruse la scară largă, după ce Rusia a declarat că consideră regiunile Donețk, Luhansk, Zaporoje și Herson ca fiind teritoriile sale, pe lângă peninsula Crimeea ocupată în 2014.

NATO nu a respins revendicarea, dar nu a invitat Ucraina să adere, subliniind în schimb că Ucraina are dreptul de a deveni membru al alianței de apărare și că va face acest lucru la un moment dat în viitor.

Acest răspuns a fost reiterat de liderii NATO la ultimele două summituri: la Vilnius în 2023 și la Washington în 2024.

La 3 decembrie, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, Mark Rutte a reiterat această poziție oficială și a declarat că NATO se concentrează în aceste zile asupra nevoilor imediate de asistență militară pentru Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel