Ucraina construiește 2.000 de kilometri de fortificații pe trei linii, dar pericolul imediat rămâne: Rusia lovește eficient cu vechile bombe de aviație, transformate în arme moderne

Bombă aeriană rusă FAB-500, transformată într-o bombă cu planare datorită „kitului universal de planare și corecție”, UPMK / Ministerul Apărării al Federației Ruse
Bombă aeriană rusă FAB-500, transformată într-o bombă cu planare datorită „kitului universal de planare și corecție”, UPMK / Ministerul Apărării al Federației Ruse

Volodimir Zelenski a ținut o ședință a Statului Major al Comandantului-Șef Suprem (Stavka), în care a discutat problemele cele mai urgente: situația de pe front, armamentul și construcția de fortificații, scrie UPravda.

În ceea ce privește situația de pe front, președintele a ascultat rapoartele șefului Armatei Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, șeful Marelui Stat Major Anatoli Bargilevich.

În plus, ministrul Apărării Rustem Umerov și șeful Ministerului Strategiei și Industriei, Oleksandr Kamișin, au raportat că au furnizat frontului tot ce este necesar.

"Un subiect important îl reprezintă fortificațiile. Raportul prim-ministrului Denis Shmîhal privind ritmul construcției noilor linii de apărare. Apărarea pe trei linii lungi de 2.000 de kilometri este o sarcină la scară largă, dar acum ritmul este bun. Mă aștept finalizarea la timp", se arată în mesajul președintelui.

 

Ucraina se află într-o situație periculoasă

 

Sprijinul occidental s-a diminuat, iar proviziile de muniții sunt aproape epuizate. În plus, ucrainenii mai au o problemă la care nu reușesc să îi găsească soluția. Forțele ruse utilizează tot mai des bombe aeriene ghidate care sunt o combinație între bombe aeriene gravitaționale FAB-250/500 (multe vechi de zeci de ani) și un kit de planare și ghidare precisă - lansate de pe aeronave de luptă Su-34.

Situația a fost confirmată și de experții occidentali, care afirmă că aceste sisteme asigură lovituri până la distanțe de 60-80 de km, în funcție de altitudinea aeronavei și condițiile de vânt. Bombele cu planare lansate de avioane Su-34 sunt eficiente, iar ucrainenii nu au găsit un antidot eficient pentru ele. Posibila distrugere recentă a două lansatoare Patriot a arătat cât de riscantă e utilizarea sistemelor antiaeriene prea aproape de linia frontului.

Pentru ca situația să se complice și mai mult, se pare că rușii au reușit să adapteze un astfel de sistem și pentru bombele de o tonă și jumătate. Bombele cu planare ruse FAB-1500 - deși nu au o rează de acțiune atât de lungă - reprezintă o amenințare deosebită.

„Este vorba de 675 kg de explozibili, care după explozie au lăsat cratere de 20-25 de metri cu o adâncime de 6 metri. Raza zonei de distrugere severă pe care o are FAB-1500 poate ajunge la aproximativ 70 de metri, dar efectele sunt serioase pentru militarii aflați chiar și la 300-350 de metri", au subliniat experţii Defense Express

Potrivit surselor ruse, s-ar fi reușit să se dezvolte un kit special de ghidaj care permite o acuratețe la lovire de 5 m, deși aceste date rămân neconfirmate.

Pentru ca situația să se complice încă și mai mult, rușii folosesc bombe cu planare îmbunătățite (UMPB D-30SN / УМПБ Д-30СН), similare cu sistemele occidentale Small Diameter Bomb (SDB). 

Surse ruse susțin că bombele UPMB pot fi lansate nu doar de pe avioane, ci și de la sol, cu ajutorul lansatoarelor de rachete multiple cum ar fi Tornado-S și Smerch, la fel ca GLSDB.

Avioanele americane de luptă F-16 ar putea fi o contramăsură eficientă la amenințarea tot mai mare din partea bombelor rusești de planificare, remarcă The Washington Post.

Totuși „remedierea situației pentru Ucraina” ar fi ca F-16 să vină înarmate cu „cele mai recente modificări” ale rachetelor aer-aer AIM-120 care „pot crește riscurile” pentru avioanele rusești în momentul în care fie lansează bombe de planificare, subliniază experții.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel