Rusia pare să testeze noi tehnologii pe câmpul de luptă: Utilizează UAV-uri din placaj pentru a determina pozițiile sistemelor ucrainene de apărare antiaeriană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Rușii au început să folosească drone făcute din placaj pentru recunoaștere aeriană. Sursa Foto: facebook.com/uaairborne.
Rușii au început să folosească drone făcute din placaj pentru recunoaștere aeriană. Sursa Foto: facebook.com/uaairborne.

Rusia a început să folosească în timpul atacurilor sale asupra Ucrainei noi drone fabricate din polistiren și placaj pentru a localiza mai uşor apărarea aeriană ucraineană, a precizat Andrîi Cherniak, reprezentant al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ucraina, într-un comentariu pentru Reuters. Potrivit serviciilor ucrainene de informații, unele dintre drone au o cameră foto și o cartelă SIM ucraineană pentru a trimite rușilor imagini de pe câmpul de luptă.

Sistemele aeriene fără pilot au devenit un element central în conflictul în curs din Ucraina, servind atât forțelor armate ucrainene, cât și celor ruse. Rapoartele mass-mediei ucrainene indică faptul că Rusia folosește din ce în ce mai des drone pentru a localiza sistemele antiaeriene ucrainene.

Experții subliniază că aceste drone sunt foarte ieftin de produs, ceea ce reprezintă o provocare financiară pentru Ucraina, deoarece contracararea acestor UAV-uri cu rachete este costisitoare și nepractică. 

Rusia a introdus recent două noi tipuri de drone, folosite în cinci atacuri în ultimele două-trei săptămâni, inclusiv în timpul unui atac nocturn care a avut loc săptămâna trecută. Potrivit unui oficial ucrainean care a vorbit pentru Reuters, aceste drone sunt construite din materiale precum polistiren și placaj. 

O variantă a acestor drone este echipată cu o cameră foto și o cartelă SIM de telefonie mobilă ucraineană, ceea ce îi permite să transmită imagini forțelor ruse. Utilizarea unei cartele SIM de la un operator de telefonie mobilă din Ucraina este o chestiune strategică, oferind ruşilor o acoperire extinsă pe întreg teritoriul Ucrainei.

Andrîi Cherniak, purtător de cuvânt al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ucraina, explică pentru Reuters faptul că aceste drone identifică pozițiile grupurilor mobile ucrainene de apărare antiaeriană și sistemele capabile să le doboare.

Potrivit lui Cherniak, dronele nu transportă explozibili, zboară în grupuri și seamănă cu UAV-urile Shahed. Costă în jur de 10 000 de dolari americani per dronă, ceea ce le face mult mai ieftine de construit decât rachetele de apărare aeriană. De asemenea, aceste drone pot zbura la o înălțime de un kilometru.

Scopul utilizării acestor UAV-uri este de a cartografia unde se află toate sistemele de apărare aeriene ucrainene. Rusia pare să își rafineze tacticile și să experimenteze noi tehnologii pentru a-și asigura un avantaj în atacurile sale neîncetate cu rachete și drone asupra orașelor și infrastructurii ucrainene. 

Deși Ucraina se confruntă cu o penurie de sisteme de rachete antiaeriene, își păstrează capacitatea de a contracara eficient atacurile aeriene rusești. Datorită sprijinului din partea aliaților occidentali, Ucraina a primit o gamă variată de sisteme de apărare esențiale.

Dintre acestea, se remarcă sistemul de rachete Patriot de fabricație americană. Renumit pentru precizia și capacitățile sale pe distanțe lungi, sistemul Patriot excelează în interceptarea și neutralizarea amenințărilor venite de la diferite altitudini și distanțe. Acest lucru îl face o componentă indispensabilă a strategiei de apărare aeriană a Ucrainei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel